Америка таврує Китай: Huawei – троянський кінь китайських спецслужб в НАТО

Високопоставлені офіційні особи США знову напали на китайського телекомунікаційного гіганта Huawei, попереджаючи, що компанія буде представляти загрозу для НАТО, якщо союзники США дозволять їй побудувати нові мережі зв’язку 5G, повідомляє агентство Франс Прес.

Вашингтон тисне на своїх європейських союзників, щоб заборонити Huawei, однією з найбільших технологічних компаній в світі, брати участь в будівництві мобільних мереж передачі даних наступного покоління, заявивши, що це загроза безпеці.

На наступний день після того, як Huawei був звинувачений в нових кримінальних злочинах в США, держсекретар США Майк Помпео наполіг на конференції з безпеки в Мюнхені, заявивши, що компанія була «трояном китайських спецслужб».

Зі свого боку міністр оборони США Марк Еспер підкреслив, що Huawei є «прикладом з підручника» «підступної стратегії» Китаю по проникненню і домінування в ключовий західної інфраструктурі.

«Якщо ми не зрозуміємо загрозу і не зробимо з нею щось, врешті-решт, це може поставити під удар найуспішніший військовий альянс в історії – НАТО», – сказав Ешфер в Мюнхені.

Великі американські союзники в Європі, зокрема Великобританія і Франція, заявили, що не будуть забороняти Huawei будувати мережі 5G, які дозволять майже миттєву передачу даних, але накладуть обмеження.

США були публічно стримані у своїй відповіді на лондонське рішення, але президент Дональд Трамп за повідомленнями був лютий.

Вчора в США були висунуті нові звинувачення проти Huawei, пов’язані з крадіжкою інтелектуальної власності, на додаток до більш ранніх твердженб про те, що китайська компанія вкрала комерційну таємницю у американського оператора мобільного зв’язку T-mobile.

Хоча ці проблеми викликали гнів адміністрації Трампа, потенціал Huawei підірвати стратегічні західні комунікації викликає серйозну стурбованість.

«Опора на китайських постачальників 5G може зробити критично важливі системи наших партнерів уразливими для перешкод, маніпуляцій і шпигунства», – сказав Еспер.

«Це також може поставити під загрозу нашу здатність спілкуватися і обмінюватися розвідувальними даними і, як продовження, може поставити під загрозу наші альянси», – додав глава Пентагону.