Норвегія відмовляється від переговорів з Росією по Шпицбергену

Осло відхилив пропозицію міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про проведення консультацій, щодо архіпелагу Шпіцберген, заявив заступник міністра закордонних справ Норвегії Одун Халворсен.

«Норвегія не консультується з іншими країнами щодо здійснення свого суверенітету над якою-небудь частиною норвезької території», – сказав Халворсен.

За його словами, лист, отриманий Лавровим, «не є чимось новим», тому що воно відображає «відому точку зору» Росії, про яку вона «регулярно повідомляє”.

Однак Халворсен назвав відносини між країнами “конструктивними і прозорими”, зазначивши, що, якщо в Осло і Москві є велика різниця, вона пов’язана, перш за все, з конфліктом на сході України і анексією Криму.

Сергій Лавров направив лист своєму норвезькому колезі Іне Еріксен Середи, присвячене 100-річчю підписання Шпіцбергена. У ньому глава російського МЗС нагадав, що за домовленістю, Норвегія була зобов’язана забезпечити рівний доступ до архіпелагу для здійснення на ньому господарської діяльності. Зокрема, Лавров висловив стурбованість з приводу обмежень, введених Норвегією на використання російських вертольотів, а також процедури депортації з Лонгарбюна російсіян, і назвав створення захисної зони для риби незаконним для Норвегії.

Порушення Осло своїх зобов’язань за угодою про Шпіцбергені також було піднято 9 лютого посольством Росії в Норвегії. Дипломатична місія заявила, що Норвегія представляє «раунди розподілу ліцензій на розробку нафтогазових родовищ на континентальному шельфі», тому російські компанії не можуть подавати заявки на ряд перспективних напрямків. За інформацією посольства, така ж ситуація і з мінеральними ресурсами.

Шпіцберген, розташований в Північному Льодовитому океані, має особливий правовий статус. Угода про архіпелаг, підписану 9 лютого 1920 року, встановлює суверенітет Норвегії над Шпицбергеном, але інші сторони угоди можуть використовувати його природні ресурси і територіальні води.