Грін-карта США – головне, що потрібно знати

Сполучені Штати Америки є однією з найбільш розвинених країн світу, економіка якої стабільно розвивається. Це дає можливість людям добре заробляти, бачити перспективу для себе і своїх дітей.

Сполучені Штати привертають увагу людей зі всього світу, звичайно, українці – не виняток. Грін-карта США – самий простий і надійний спосіб для переїзду. Громадянин іншої країни з цим документом має практично такі ж права, як і громадяни Сполучених Штатів, за винятком деяких нюансів.

Згідно зі статистичними даними, для отримання карти більше половини іммігрантів використовують родинні зв’язки, 15 відсотків від загальної кількості – це ті, кому пощастило працевлаштуватися, біженці і ті, які отримали політичний притулок, становлять 13 відсотків. Сама менша частина – це щасливчики, які виграли в лотерею Diversity Immigrant Visa Program (DV).

Далі ми у загальних рисах розглянемо способи одержання основні переваги, які мають власники цього документа.

Що таке і як виглядає Грін-карта США

Документ являє собою пластикову картку зеленого відтінку, на якій є фотографія власника, відбитки пальців, вказані терміни її дії та інша важлива інформація.

грин-кард США

Служба громадянства та імміграції США (USCIS) розглядає заяви і видає документи. Зазвичай Грін-карта видається на 2 роки з можливістю продовження, бувають випадки, коли строк дію документа становить 10 років. При бажанні власника картки, який безперервно прожив у країні протягом 5 років, він має право подавати заяву на громадянство.

Власник картки обов’язково повинен знати, які для нього існують основні обмеження:

  • не можна обирати і бути обраним;
  • виїжджати з країни на термін, який перевищує 1 рік;
  • не можна претендувати на окремі субсидії і пільги.

Переваги, які отримує власник Грін-карти США

Безумовно, кілька обмежень не можуть превалювати над тими великими можливостями і перевагами, які отримує власник заповітного документа. Без будь-яких обмежень можна виїжджати і в’їжджати в США. При бажанні без додаткових документів можна відвідувати країни з якими підписано угоду про безвізовий режим. Надається можливість шукати підходящу вакансію, вступати в університети країни, а також відкрити свій власний бізнес.

Можливість доступу до пенсійного забезпечення, якщо стаж роботи становить мінімум 10 років. Також можна отримати урядову субсидію на покриття витрат на вищу освіту.

У випадку, якщо хто-небудь з членів сім’ї отримав «Зелену карту», у нього з’являється реальна можливість забрати до себе дружину/чоловіка та дітей, яким менше 21 року.

Немає ніяких обмежень в придбанні будь-якої власності, з’являється можливість брати кредити на купівлю житла, користуватися послугами страхових компаній і доступ до податковим пільгам.

Існує кілька способів, які дозволяють отримати Грін-карту в 2018-1019 роках. Розглянемо коротко, в загальних рисах кожен з них, щоб мати уявлення про них і підібрати для себе найбільш підходящий.

Лотерея Diversity Immigrant Visa Program (DV)

Країна-учасниця визначається за кількістю громадян, які емігрували за певний період часу Сполучені Штати. Якщо їх число нижче допустимого рівня, то громадяни цієї країни можуть брати участь у лотереї. Україна повністю підходить під ці критерії.

diversity immigrant visa program

В розіграші можуть брати участь люди з середньою освітою або протягом останніх п’яти років мають дворічний досвід у професії, вчитися на яку необхідно мінімум два роки. Переїзд потрібно планувати не раніше, ніж через півтора року в разі виграшу. Протягом цього часу зібрати пакет необхідних документів та пройти співбесіду. Умови розіграшів практично не змінюються, якщо вносяться якісь зміни, то про них завжди можна прочитати на сайті лотереї – dvlottery.state.gov на якому можна подати заявку, платити за це нічого не потрібно. Все має бути оформлене без помилок, особлива увага звертається на правильну фотографію, характеристики можна перевірити за допомогою спеціальної програми на сайті. Для визначення переможців використовується спеціальна комп’ютерна програма. Серед європейських країн Україна лідирує за кількістю виграшів у лотерею DV.

Возз’єднання сім’ї

Згідно зі статистичними даними іноземні громадяни найбільш часто використовують саме варіант, коли американський громадянин чи іноземець, що має діючу «Зелену карту» може забрати до себе найближчих родичів, щоб сім’я була возз’єднана. Це самий надійний спосіб, хоча для деяких категорій родичів він може розтягнутися в часі на досить довгий період. Наприклад, братам або сестрам із-за того, що існує чергу доводиться іноді чекати до десяти років, щоб переїхати у Штати.

На підставі шлюбу або візи нареченої

Також без особливих труднощів заповітну карту можна отримати, якщо чоловік/дружина іноземця – громадянин США. Та ж можливість надається, якщо він або вона мають постійне місце проживання.

Також з’являється можливість у випадку, якщо іноземний громадянин/громадянка хоче укласти шлюб з громадянкою/громадянином Сполучених Штатів.

Якщо все це правдиві наміри і шлюб є фіктивним, то просто потрібно проявити трохи терпіння і спокійно пройти процедуру, яка передбачена законодавством США. Потрібно буде написати відповідну заяву, пройти кілька співбесід, надати докази, що справжні відносини і шлюб не фіктивний.

Працевлаштування в США

Багато громадян України вважають, що отримати робочу візу в Сполучені Штати практично нереально і навіть не намагаються це робити, і даремно. Оскільки ринок праці кожного штату відчуває великий дефіцит у фахівцях різних професій і не обов’язково високої кваліфікації. Особливо затребувані медичні працівники середньої ланки, викладачі в університетах, а також фахівці багатьох робітничих професій, все залежить від штату. Якщо ж вдасться поїхати в США по робочій візі, то це може стати першим кроком, щоб претендувати на «Зелену карту». Шанси підвищуються, коли американський роботодавець доводить місцевим властям, що він потребує іноземною працівника і погоджується допомогти в оформленні необхідних документів. Справа залишається за малим – мати саме професію, спеціаліста якого не вистачає на місцевому ринку праці.

На підставі інвестицій

инвесторы

Інвестори вкладають певну суму, яка передбачена законодавством. Всього потрібно виконати одну з двох вимог:

  1. Американська компанія повинна отримати не менше 1 мільйона доларів, щоб створити мінімум десять робочих місць.
  2. Півмільйонні можна вкладати інвестиції в компанії, які знаходяться в сільських регіонах і в районах, де фіксується число шукаючих роботу людей, яких на 50 відсотків більше, ніж середні показники по країні.

Біженці і політичний притулок

Голод, війна, заворушення змушують залишати громадян багатьох країн рідні місця. Безпідставні переслідування влади і як наслідок – серйозне занепокоєння за безпеку та життя не тільки своєї, але й всіх членів сім’ї – все це в цілому може стати підставою, щоб отримати Грін-карту. Але претендент повинен переконливо довести представникам імміграційних властей, що це обгрунтовані причини.

 

Тривалий час США, завдяки високим стандартам життя, розвиненій економіці, можливості знайти високооплачуване робоче місце привертають до себе увагу людей з усього світу. Іноземці шукають різні можливості отримання Грін-карти з перспективою отримання американського громадянства. Інформація, яка наведена в статті допоможе українським громадянам, які планують переїхати в США на постійне місце проживання, зорієнтуватися у величезному масиві інформації.