Північна Македонія оголосила міграційну кризу

Кризова ситуація була оголошена в Республіці Північна Македонія, в результаті чого була збільшена військова і поліцейська присутність на південному кордоні країни. «Держава не допустить в’їзду мігрантів, так як це політика всіх країн регіону», – сказав прем’єр-міністр Олівер Спасівський. На питання, чи є в уряду план дій для мігрантів, після заяви президента Сербії про закриття кордону, Спасівський сказав, що було очевидно, що транзит більше не є варіантом.

«Ви знаєте, що ми вже оголосили кризу, в результаті чого сили як армії, так і поліції на південному кордоні збільшилися. На основі всієї інформації, яку ми отримуємо від наших друзів, партнерські сервіси відстежують ситуацію. Поки що вона стабільна, збільшення числа мігрантів, які можуть спробувати в’їхати на територію Республіки Північна Македонія, не спостерігається, але ми налаштовані так, що у нас буде нульова терпимість», – сказав Спасівський.

Він нагадав, що до сих пір в Скоп’є проводилася політика, згідно з якою мігранти проходять тільки через македонську територію і що в країні є тільки два транзитних центруа. Він також додав, що держава визначила свою політику щодо міграційної кризи з двох причин. «Одна – це європейська політика по боротьбі з мігрантами, а інша – регіональна співпраця, тобто політика, загальна для всіх  країн регіону. Ми не будемо мати справу з будь-якої хвилею мігрантів, якщо ми все не поділяємо спільні позиції, рішення і не співпрацюємо один з одним», – сказав Спасівський.