Вчені виявили, як уповільнити старіння

Старіння клітин з однаковим генетичним матеріалом і в одному і тому ж середовищі може відбуватися двома різними способами. Результати дослідження опубліковані на порталі Phys.org.

Молекулярні біологи і біоінженери з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго вивчали клітинні процеси у дріжджів Saccharomyces cerevisiae.

Використовуючи методи мікрогідродінамікі і комп’ютерного моделювання, дослідники виявили, що близько половини клітин старіють в процесі поступового зниження стабільності ядерця (області в ДНК, де відбувається утворення ядер) – ключового компоненту для синтезу білка. У другої половини клітин розвивається дисфункція мітохондрій, енергетичних станцій клітини.

Виявляється, один з двох способів старіння визначається в ранньому віці, і клітини слідують йому протягом всього свого життя. Однак дослідники, використовуючи комп’ютерне моделювання, змогли перепрограмувати основний молекулярний ланцюг, модифікуючи його ДНК, і створити новий шлях до старіння зі збільшенням тривалості життя.

Фахівці мають намір продовжити аналогічні дослідження на інших клітинах і організмах, включаючи тканини людини.