Італія поки так і не змогла обрати президента

“І третій тур голосування за президента Італії завершився без переможця”, повідомляє Reuters.

Законодавці не обрали єдиного кандидата на заміну чинного Серхіо Матарелли.

Перегони за престижний 7-річний термін залишаються відкритими, оскільки ні правоцентристські, ні лівоцентристські партії не мають достатньо голосів, щоб забезпечити перемогу свого кандидата. Це означає, що, швидше за все, потрібна компромісна угода.

На даний момент фаворитом на цю посаду вважається прем’єр-міністр Маріо Драгі. Однак він не може зберегти обидві посади, через що в Римі вже кілька тижнів ведуться переговори про те, хто може взяти на себе управління урядом, де представлені майже всі основні партії.

Можлива перемога Драгі означатиме крах його коаліційного уряду, що призведе до дострокових парламентських виборів. В результаті він втрачає все більше підтримки.

“У нас будуть тижні замішання, якщо Драгі залишить уряд, і це стане проблемою на тлі кризи в галузі охорони здоров’я, енергетики та економіки”, – попередив правий лідер Ліги Маттео Сальвіні.

Серед лідерів основних партій єдиним, хто публічно підтримує кандидатуру Драгі на пост президента, є Енріко Лета з лівоцентристської Демократичної партії (ДП).

Президент є ключовою фігурою в Італії. За ним залишається останнє слово при призначенні прем’єр-міністра і він покликаний вирішувати політичні кризи у третій за величиною економіці єврозони.