Вперше в історії на Уолл-стріт торгуют водою

“Вперше в історії на американській фондовій біржі торгують водою. Безцінна рідина поповнила торгівлю золотом, нафтою та іншими цінними товарами на Уолл-стріт”,- повідомляє Bloomberg.

В агентстві нагадали, що про плани торгувати ф’ючерсами на воду стало відомо у вересні 2020 року. Лісові пожежі і спека завдали серйозної шкоди західному узбережжю Сполучених Штатів. Відзначається, що ці контракти дозволять захистити великих споживачів води, таких, як фермери, а також електроенергетику від коливань цін на воду.

Bloomberg відзначає, що ф’ючерси пов’язані з індексом водних ресурсів Каліфорнії Nasdaq Veles, який був опублікований в 2018 році. Він вимірює середню ціну на воду. Контракт на січень 2021 року, що вступив в силу вчора, складається з двох угод. Один з контрактів включає 3,26 мільйона галонів води. Згідно CME Group Inc., ф’ючерси покликані допомогти водокористувачам управляти ризиками і краще узгоджувати попит і пропозицію.

“Зміна клімату, посуха і зростання населення, ймовірно, зроблять брак води і ціни на воду гарячою темою на довгі роки”,  сказав Дін Дре, керуючий директор і аналітик RBC Capital Markets. Тім МакКерт, глава відділу індексації акцій і альтернативних інвестиційних продуктів CME, сказав, що 2 мільярди людей зараз живуть в країнах, де існує проблема з водою, і через чотири роки майже дві третини світу можуть зіткнутися з нестачею водних ресурсів.

«Ідея управління водними ризиками, безумовно, набуває все більшого значення»,- сказав МакКерт.

За словами професора Стенфордського університету Бартона Томсона, неможливо з упевненістю сказати, чи будуть ф’ючерси успішними, але він не бачить в цьому перетворення ринку води. Він також зазначив, що це не змінює існуючий ризик зменшення кількості води в якийсь момент в майбутньому.

CME відмовилася називати потенційних учасників ринку. Однак, за даними компанії, біржа отримала відгук від фермерів Каліфорнії, державних водогосподарських агентств, комунальних служб і індустріальних інвесторів.