Вперше НАСА отримало чистий кисень на Марсі

“НАСА перетворило вуглекислий газ з атмосфери Марса на чистий, придатний для дихання кисень”, – заявили представники НАСА.

Марсохід Perseverance витягує кисень за допомогою пристрою розміром з тостер під назвою MOXIE, що є першим випадком, коли ресурс був витягнутий з іншої планети для використання людиною.

«Це важливий перший крок», – сказав Джим Рейтер, помічник адміністратора Управління космічних технологій НАСА. «У MOXIE ще є над чим попрацювати, але результати цієї демонстрації технології дуже багатообіцяючі, оскільки ми наближаємося до нашої мети – одного разу відправити людей на Марс».

Шестиколісний марсохід НАСА приземлився на Марсі 18 лютого після семимісячного подорожі з Землі, доставивши конвертер MOXIE, міні-вертоліт Ingenuity і різні інші високотехнологічні пристрої на червону планету.

При першому використанні MOXIE, скорочено від Mars Oxygen In-situ Resource Utilization Experiment, виробив близько 5 грамів кисню. За даними НАСА, цього достатньо, щоб астронавт міг дихати приблизно 10 хвилин.

За даними агентства, в майбутньому пристрій зможе генерувати до 10 грамів кисню на годину.

В атмосфері Марса є тільки сліди кисню. Забезпечення достатку поставок має вирішальне значення для підтримки дослідження планети людиною, як в якості стійкого джерела повітря для космонавтів, так і в якості інгредієнта ракетного палива, яке доставить їх додому.

«MOXIE – не просто перший інструмент для виробництва кисню в іншому світі», – сказала Труді Кортес, директор по демонстрації технологій в Управлінні космічних технологій НАСА. Вона назвала це першою такою технологією, яка допоможе майбутнім місіям «жити, отримуючи кисень з навколишнього середовища» на іншій планеті.

MOXIE працює шляхом електролізу, використовуючи сильне тепло для відділення атомів кисню від молекул вуглекислого газу, які становлять близько 95% атмосфери Марса. Решта 5% атмосфери Марса складаються в основному з молекулярного азоту і аргону.

НАСА заявило, що астронавтам, які живуть і працюють на Марсі, може знадобитися метрична тонна кисню на рік.