Брюссель виступив із пропозиціями щодо реформи Шенгенської зони

Європейська комісія (ЄК) представила свій проект реформування Шенгенської зони вільного пересування, спрямований на обмеження внутрішнього прикордонного контролю з метою збереження єдиного ринку, частково відповідаючи на занепокоєння держав-членів з приводу міграційних переміщень.

«Як і будь-який інший успіх, Шенгену необхідно зміцнити, щоб протистояти численним викликам», – наполягала на своїй пропозиції віце-президент Європейської комісії Маргарітіс Схінас.

Хоча Шенген, як правило, є зоною вільного пересування без внутрішнього прикордонного контролю між 26 країнами (22 країни ЄС плюс Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія), деякі з їхніх громадян зазнали випадкових перевірок документів в останні роки після міграційної кризи 2015 року та терористичних актів . Останнім часом обмеження руху, запроваджені державами-членами для боротьби з COVID-19, ще більше роздробили Шенген.

Пропозиція ЄС відкриває можливість для держави-члена заарештувати мігранта з неврегульованим статусом у прикордонній зоні та передати його сусідній державі-члену, через яку він прибув, замість того, щоб відправляти її назад до країни походження, як це робиться зараз. Але за двох умов: мігранта було затримано під час поліцейської операції, проведеної спільно двома країнами, або між двома країнами існує угода про реадмісію, яку зараз просуває Комісія.

Дозволивши цю процедуру в цих прикордонних районах, ЄС хоче, наскільки це можливо, уникнути прикордонних перевірок, які порушують нормальне функціонування внутрішнього ринку та вільне пересування людей і товарів.