Макрон закликає до поліпшення відносин ЄС з Росією в довгостроковій перспективі

Європейський Союз повинен прагнути до поліпшення довгострокових відносин з Росією. Президент Франції Еммануель Макрон наполіг на цьому, додавши, що, хоча він не пропонував скасувати санкції, вони нічого не змінили в поведінці Росії, повідомляє Associated Press.

Макрон сказав на Мюнхенській конференції з безпеки, що підхід, який «заслуговує на довіру», стосовно відносин з Росією полягає в тому, щоб прийняти лінію, що «ми наполягаємо на тому, що ми не виправдовуємо наші принципи заморожених конфліктів, але ми відновимо стратегічний діалог, який займе час».

Відносини між Європейським союзом і Москвою були напруженими після того, як Росія анексувала Крим в України в 2014 році і спалахнули бойові дії між Києвом і підтримуваними Росією сепаратистами на сході України. В цьому жорстокому військовому конфлікті загинуло понад 14 000 чоловік. США і Євросоюз ввели санкції проти Росії за її дії в Україні.

Французькі компанії, які торгують з Росією, чинять тиск на Макрона, бажаючи відновити відносини ЄС з Москвою і послабити економічні санкції.

Під час візиту до Польщі в цьому місяці Макрон сказав, що це «велика помилка – віддалитися від тієї частини Європи, з якою ми не відчуваємо себе комфортно».

Сьогодні він сказав в Мюнхені, що результатом останніх років є «абсолютно неефективна система». Це включає в себе «санкції, які абсолютно нічого не змінили в Росії – я не пропоную їх взагалі скасовувати, я просто заявляю про це», додав він.

Виступаючи за розширення діалогу з Росією, Макрон вказав на відновлення чотиристоронніх зустрічей на вищому рівні між Францією, Німеччиною, Росією і Україною в кінці минулого року, спрямованих на врегулювання конфлікту на сході України.

Він сказав, що «нам необхідно відновити взаємодію з Росією в довгостроковій перспективі, а також підкреслити відповідальність в її ролі» в якості постійного члена Ради Безпеки ООН. «Вона не може бути постійно членом, блокуючим просування цієї ради».

Він сказав, що очікує, що Росія продовжить грати дестабілізуючу роль в таких питаннях, як виборчі кампанії в інших країнах, прямо або ні. «Я не вірю в чудеса – я вірю в політику, в те, що людська воля може щось змінити при наявності грошей», – підкреслив глава французької держави.

Макрон, однак, підкреслив, що військова консолідація Росії була фінансово нестійкою. Він також зазначив, що союз Росії з Китаєм не буде «міцним», тому що «гегемонія Китаю не сумісна з почуттям гордості Росії». Це, додав він, вказує на необхідність «європейського партнерства».

Тим часом Макрон підкреслив, що втрачає терпіння через відсутність реакції Німеччини на свої пропозиції щодо реформи ЄС. Він закликав Берлін та інші країни ЄС до чітких відповідей на такі виклики, як скорочення зобов’язань США перед Європою і розвиток Китаю.

«Ключ в найближчі роки буде полягати в тому, щоб піти набагато далі в питанні суверенітету на європейському рівні», в тому числі в сфері оборони, сказав Макрон.