Brexit всім громадянам Євросоюзу влетить в копієчку

Експерти підрахували, у скільки прямо або побічно обійдеться кожному громадянину Європейського союзу вихід Великобританії.

Економічні експерти, які займалися аналізом наслідків виходу Сполученого Королівства зі складу ЄС, опублікували результати своїх досліджень. Підсумки виявилися вельми невтішними не тільки для громадян Великобританії, але і для громадян практично всіх країн, які входять до Європейського союзу.

Внутрішній ринок ЄС найближчим часом очікують великі потрясіння, зростання тарифів на товари і послуги, уповільнення темпів зростання економіки як окремих країн, так і Євросоюзу в цілому. Буде потрібно чимало часу, щоб перебороти негативні наслідки Brexit.

Згідно з підрахунками фахівців німецького аналітичного центру Bertelsmann Stiftung, якщо Британія вийде з ЄС за «жорстким» сценарієм без угоди, втрати для економік європейських країн будуть близько 40 мільярдів євро на рік. Великобританія в цілому втрачатиме щорічно 57 мільярдів євро, тобто 900 євро на кожного жителя країни.

Найбільшої шкоди буде завдано економікам країн, виробництво яких орієнтовано на експорт. У разі Hard Brexit Німеччина може втратити близько 10 мільярдів євро, Франція – 8 мільярдів євро, Італія – ​​4 мільярди євро на рік. Втрати Ірландії можуть скласти близько 3,5 мільярда євро на рік.

Невеликі країни і регіони, які не так сильно пов’язані з британською економікою, втратять менше. Так, втрати Латвії можуть скласти 68 мільйонів євро, Литви – 104 мільйонів євро, Естонії – 57 мільйонів євро на рік.

Якщо ж вдасться запустити «м’який» сценарій (Soft Brexit, з договором), сума втрат буде вдвічі менша.

Однак економіки США, Китаю і Індії в будь-якій ситуації будуть у виграші.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що президент Франції Емманюель Макрон висловив упевненість, що ЄС готовий до Hard Brexit.

Ще ніколи петиція, яку реєстрували на сайті британського парламенту, не набирала такої кількості голосів. У петиції пропонується скасувати Brexit.