Цукерберг закриває Facebook та Instagram у Європі?

Facebook та Instagram можуть бути закриті в Європі, якщо Meta не зможе передавати, зберігати та обробляти дані своїх європейських користувачів на серверах у США. Про це попередив власник гіганта соціальних мереж Марк Цукерберг у своєму щорічному звіті Комісії з цінних паперів та бірж США.

Основною проблемою для Meta є трансатлантична передача даних, що регулюється так званим законом про захист персональних даних та іншими стандартними угодами, які компанія використовує для зберігання даних від європейських користувачів на американських серверах. В даний час угоди про передачу даних знаходяться під пильною увагою до ЄС.

Meta попереджає, що якщо нова структура не буде прийнята і компанії не буде дозволено використовувати існуючі типові угоди або альтернативи, компанія не зможе пропонувати багато своїх найважливіших продуктів і послуг в ЄС, включаючи Facebook і Instagram.

Meta наголошує, що обмін даними між країнами та регіонами має вирішальне значення для надання своїх послуг та таргетованої реклами. Тому компанія використовувала трансатлантичну структуру передачі даних, яка називається «Щит конфіденційності». Однак, ця угода була анульована Судом Європейського Союзу в липні 2020 року через порушення захисту даних. Відтоді ЄС та США оголосили, що працюють над новою чи оновленою версією угоди.

Мета також використовує так звані типові угоди або стандартні договірні положення як основну правову основу для обробки даних європейськими користувачами на серверах у США. Вони перебувають під пильною увагою у Брюсселі та інших частинах ЄС.

“Відсутність безпечної, надійної та законної міжнародної передачі даних завдасть шкоди економіці і перешкоджатиме зростанню бізнесу, заснованого на даних, в ЄС, якраз у той час, коли ми прагнемо оговтатися від COVID-19”, – сказав віце-президент Meta з глобального питанням та комунікаціям Нік Клег.

За його словами, вплив відчують великий та малий бізнес у низці галузей. «У найгіршому випадку це може означати, що невеликий технологічний стартап у Німеччині більше не зможе використати постачальника хмарних послуг із США. Іспанська компанія з розробки продуктів більше не зможе працювати у кількох часових поясах. Французький ритейлер може виявити, що більше не може підтримувати колл-центр у Марокко», – сказав Клегг.

Він зазначив, що в той час як політики шукають стійке та довгострокове рішення, Meta закликає регулюючі органи прийняти пропорційний та прагматичний підхід, щоб звести до мінімуму збої в роботі тисяч підприємств, які, як Facebook, покладаються на ці безпечні механізми передачі даних.

“У нас немає абсолютно жодного бажання чи планів піти з Європи, але проста реальність така, що Meta, як і багато інших підприємств, організацій та служб, використовує передачу даних між ЄС та США для роботи з глобальними сервісами”, – сказав він.

Він підкреслив, що, як і інші компанії, Meta дотримується європейських правил і спирається на стандартні договірні положення, а також відповідні заходи захисту даних для роботи з глобальними сервісами.