Марихуана – найпопулярніший наркотик в Республіці Македонія

За даними «Вільної преси Македонії», марихуана, екстазі, кокаїн та амфетамін є чотирма найбільш популярними та вживаними наркотиками в Республіці Північна Македонія. Ціна марихуани на чорному ринку наркотиків за останні місяці зросла більш ніж на 40 відсотків порівняно з тим самим періодом минулого року.

Вживання марихуани та ринок наркотиків у Європі виросли.

Згідно з останніми даними Європейського центру моніторингу наркотиків та наркоманії, споживання каннабісу збільшилося під час пандемії, а споживання екстазі скоротилося. Це пов’язано із перебуванням будинку та закриттям нічних клубів.

Згідно з опитуванням 2174 громадян Албанії, Косова, Чорногорії, Північної Македонії та Сербії, які вживають наркотики, 91 відсоток респондентів заявили, що вживали канабіс протягом останніх 12 місяців, 38 відсотків кокаїн, 22 відсотки екстазі та 20 відсотків – амфета.

Близько третини респондентів — 32 відсотки — сказали, що вживають більше канабісу, а 34 відсотки — менше за екстазі. Найбільш поширеними мотивами вживання канабісу були розслаблення та снодійний ефект.