Суддя в США тимчасово заблокував заборону на аборти в Техасі

За повідомленнями світових інформаційних агентств, федеральний суддя тимчасово заблокував новий скандальний закон в американському штаті Техас, який фактично забороняє жінкам робити аборти в цьому штаті.

Окружний суддя Роберт Піттман задовольнив прохання адміністрації президента Джо Байдена запобігти будь-якому застосуванню закону, поки його законність оскаржена.

Закон був запущений і схвалений депутатами-республіканцями в Техасі.

Білий дім назвав рішення судді «важливим кроком» у відновленні конституційних прав жінок в Техасі.

Суддя Піттман з Остіна написав в заяві на 113 сторінках, що з тих пір, як закон вступив в силу 1 вересня, «жінки були незаконно позбавлені можливості контролювати своє життя способами, захищеними Конституцією».

«Той факт, що інші суди можуть знайти спосіб уникнути цього висновку, є їх рішенням. Цей суд не буде санкціонувати ще один день цього образливого позбавлення такого важливого права», – сказав суддя.

Це перша юридична перешкода для Техасу з моменту вступу в силу закону, і урядові чиновники можуть оскаржити рішення судді Піттмана.

Адміністрація Байдена подала в суд після того, як Верховний суд консервативної більшості відмовився перешкодити Техасу прийняти закон.

Президент-демократ Джо Байден назвав закон «безпрецедентною атакою» на права жінок, але губернатор Техасу Грег Ебботт захистив його, заявивши, що «найцінніша свобода – це саме життя».

Закон також дає кожному – з Техасу або інших штатів – право подавати в суд на лікарів, які роблять аборт на шостому і більше тижні вагітності.

Доктора, що зізнався в порушенні нового державного законодавства про аборти, вже судили.

У своїй статті для Washington Post доктор Алан Брейд сказав, що він «діяв так, тому що був зобов’язаний дбати про пацієнтку, як і про всіх пацієнтів, тому що вона мала фундаментальне право на отримання допомоги”.