США рухаються до заборони абортів

Верховний суд США, схоже, готовий ухвалити закон штату Міссісіпі, який забороняє аборти після 15 тижня вагітності, навіть у випадках згвалтування або інцесту. Про це повідомляє ВВС.

Під час слухань у середу судді натякнули, що більшість підтримує збереження закону. Рішення, яке очікується в червні, може обмежити доступ до аборту для мільйонів жінок.

Активісти проти абортів закликають суд “захистити ненароджених дітей”, але експерти попереджають про зростання смертності серед вагітних жінок у разі обмеження права на переривання вагітності.

Адвокати, які захищають закон штату Міссісіпі, звернулися до суду з проханням скасувати дві попередні важливі ухвали про аборти. Перше, Rowe v. Wade, 1973, надало жінкам у Сполучених Штатах абсолютне право на аборт у перші три місяці вагітності та обмежені права у другому триместрі.

Нинішній Верховний суд США, призначений на три посади з часів колишнього президента Дональда Трампа, був названий найконсервативнішим у сучасній історії.

Якщо суд скасує рішення Row v. Wade або схвалить закон штату Міссісіпі, очікується, що принаймні 21 штат накладе обмеження на аборти, включаючи повну заборону після 15 тижня вагітності. Згідно з дослідженням Planned Parenthood у цих штатах, майже половина жінок дітородного віку (18-49)  – близько 36 мільйонів – можуть втратити доступ до аборту.