Політики і 200 правозахисних організацій закликали бойкотувати Олімпійські ігри в Пекіні

Депутати США Майкл Макколл (республіканець), Грегорі Мікс (демократ), Майк Галлахер (республіканець) і Том Малиновски (демократ) представили в нижній палаті Конгресу США резолюцію, яка закликає Міжнародний олімпійський комітет (МОК) провести XXIV Зимові Олімпійські ігри де-небудь в іншому місці, а не в Китаї.

“Законодавці мотивували таку ініціативу нібито триваючими репресіями щодо уйгурів з боку китайської влади. На думку конгресменів, МОК повинен уточнити свою політику щодо зв’язку ігор з порушеннями прав людини і заявити, що принцип поза політикою не означає ігнорування цієї теми”, – пише ТАСС.

«Необхідно терміново почати процес пошуку альтернативних місць для проведення Олімпійських ігор, якщо переслідування уйгурів і інші порушення продовжаться», – йдеться в тексті.

Раніше політики з Канади, Норвегії та представники майже 200 правозахисних груп з різних країн також закликали до бойкоту Зимових ігор. Причина – величезні репресії, влаштовані КНР в Синьцзян-Уйгурському автономному районі.

Пекін, як заявив 8 березня офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю Чжао Ліцзян, рішуче виступає проти політизації спорту окремими країнами і організаціями, які під гаслом захисту прав людини намагаються зірвати великі змагання і втрутитися у внутрішні справи інших країн.

Національний олімпійський комітет США, як пояснила 10 березня його глава Сьюзан Лайонс, не підтримує ідею бойкоту Ігор в Пекіні.

В середині травня держсекретар США Ентоні Блінкен зазначив, що Вашингтон заявив, що поки передчасно обговорювати бойкот майбутньої Олімпіади в Китаї.

XXIV зимові Олімпійські ігри планується провести в Пекіні з 4 по 20 лютого 2022 року.