Серія землетрусів в Йеллоустонськом національному парку в США

За даними Геологічної служби США, в околицях Йеллоустонского національного парку сталася серія землетрусів.

В районі Уест-Йеллоустон в штаті Монтана було зареєстровано одинадцять землетрусів, причому найсильніший мав магнітуду 3,1. Минулого місяця цей район був вражений ще 34 землетрусами.

Сила підземних поштовхів коливається від 1,6 до 3,1 за шкалою Ріхтера на глибині 6,5 км.

Серія землетрусів не рідкість в цьому районі. Йеллоустоун є одним з найбільш сейсмічно активних місць в Сполучених Штатах, де щороку реєструється від 700 до 3000 землетрусів, згідно веб-сайту національного парку.

Землетруси, як правило, відбуваються послідовно. Найбільше було зареєстровано в 1985 році, коли воно супроводжувалося більше 3000 землетрусів протягом 3 місяців на північно-західній стороні парку.

Парк відомий своїм супервулканом. У Сполучених Штатах є тільки два супервулкана: один в Йеллоустоні, інший в Лонг-Веллі, штат Каліфорнія.

Йеллоустоун має розміри 54 на 72 кілометри і знаходиться всього в 4,8 кілометрах від поверхні. Вчені не вірять, що скоро відбудеться виверження вулкану Йеллоустоун (принаймні, не в найближчі тисячі років). Хоча це є предметом багатьох фантазій про апокаліпсис і теоріях змови, шанси на його виверження протягом даного року складають один з 730000, згідно з даними Геологічної служби США. Останнє виверження відбулося 174000 років тому.

Однак в неймовірному випадку, якщо відбудеться виверження супервулкану, воно буде мати потужність 1000 атомних бомб Хіросіми. Це призведе до масового знищення в Сполучених Штатах, поряд з іншими руйнівними природними явищами, включаючи кислотні дощі.