Польща хоче запровадити реєстрацію кожної вагітності

Пропозиція Міністерства охорони здоров’я Польщі реєструвати кожну вагітність (офіційно з медичною метою) викликала обурення громадськості в країні, де аборт практично неможливий. Про це повідомляє Politico.

У постанові міністерства, опублікованій у жовтні та оголошеній цього тижня депутатом від опозиції Кшиштофом Брейза, йдеться, що якщо вагітна жінка отримує якісь медичні послуги, її вагітність має бути зареєстрована у системі медичної інформації. У цій національній базі даних зберігається інформація про лікування пацієнтів, переважно для відстеження ліків.

Теоретично запропонована зміна дозволить владі контролювати кожну вагітність і визначати, чи вона закінчується народженням дитини. Це, своєю чергою, викликає побоювання, що регістр може бути використаний для відстеження того, чи робила жінка аборт.

«Я хочу пояснень. Хто ініціював зміну та яка її реальна мета?» – написала Брейза у Twitter. Депутат також запитав у Мін’юсті, чи будуть прокурори мати доступ до реєстру.

У Польщі діють одні з найсуворіших законів про аборти в Європі, і Верховний конституційний суд, який контролює уряд, оголосив переривання вагітності у разі пороку плоду злочином.

В даний час аборт дозволений лише у випадках згвалтування, інцесту і коли життя матері перебуває в небезпеці, але недавня смерть вагітної жінки на ім’я Ізабелла показала, що межу між легальним та незаконним абортом може бути стерта.