Представники влади 21 штату подали в суд на Джо Байдена

“Представники влади 21 штату США подали позов проти адміністрації президента Джо Байдена з вимогою скасувати рішення про припинення будівництва газопроводу Keystone XL з Канади до США. Позов був поданий в середу до Федерального окружного суду Техасу”, – повідомляє ТАСС.

Байден підписав, як мінімум, 15 указів з моменту вступу на посаду в січні. Серед них був наказ про скасування будівництва газопроводу Keystone XL. Позивачі наполягають на тому, що новий американський лідер перевищив свої повноваження, коли прийняв рішення. Вони вимагають визнати відповідний указ неконституційним і скасувати його.

Ініціаторами позову є генеральні прокурори Техасу і Монтани. Вони підкреслюють, що через скасування будівництва газопроводу, як мінімум, 12 тисяч осіб в штатах Монтана, Південна Дакота, Небраска і Канзас не зможуть знайти роботу. Уряди багатьох держав будуть позбавлені потенційного прибутку. На думку позивачів, питання про будівництво Keystone XL повинен було бути узгоджений з Конгресом США.

«З першого дня свого правління президент Байден поставив перед собою завдання звести нанівець всі успіхи попередньої адміністрації, повністю ігноруючи конституційні обмеження своєї влади», – йдеться в заяві на сайті прокурора штату Техас Кена Пакстона. Він назвав незаконним рішення американського лідера відкликати дозвіл на будівництво газопроводу.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо раніше заявляв, що Оттава розчарована рішенням Байдена по Keystone XL. Трубопровід повинен був постачати більше 800 000 барелів нафти в день з Канади на нафтопереробні заводи в американських штатах Техас і Луїзіана.