Помер чоловік, який першим подолав звуковий бар’єр на літаку

“Чарльз Йегер, американський пілот, який став першою людиною, що подолала звуковий бар’єр на літаку, помер у віці 97 років”,- пише Guardian.

Ас Другої світової війни, відомий своєю мужністю, Йегер став відомий, як льотчик-випробувач в післявоєнні роки, проклавши шлях для успішних космічних місій в 1960-х роках.

У 1960 році його не обрали для участі в програмі астронавтів НАСА через відсутність вищої освіти. Він тоді охарактеризував своїх суперників, як звичайних пасажирів, яких «кидають натискати потрібні кнопки з Землі».

Йегер став легендою з виходом книги Тома Вольфа «Правильний матеріал» і однойменного фільму, в якому роль пілота виконав Сем Шепард.

Йегер народився в Західній Вірджинії в 1923 році. На початку Другої світової війни він приєднався до ВВС і став пілотом. На своєму P-51 Mustang він збив п’ять фашистських літаків всього за один повітряний бій. Під час місії над Європою він був збитий, втік з Франції до Іспанії, щоб приєднатися до армії.

Після війни він був льотчиком-випробувачем на базі в Каліфорнії в рамках секретного проекту XS-1, мета якого – подолати звуковий бар’єр. 14 жовтня 1947 року він увійшов до історію, як бомбардувальник B-29, який ніс Bell X-1 над пустелею Мохаве в Каліфорнії. Йегер і авіаційні інженери не знали тоді, чи зможуть літак і пілот витримати небувалу швидкість. Але Йегер розвинув швидкість 1 126 кілометрів на годину на висоті 13 000 метрів з X-1, що працює на рідкому кисні і спирті. 14 хвилин потому він спокійно посадив літак, що стало величезним кроком до початку освоєння космосу.