Тайвань наказав США модернізувати понад 140 F-16 та купити ще 60 через загрозу Китаю

Президент Тайваню Цай Інь-вень високо оцінив військову співпрацю з Вашингтоном у четвер, коли він замовив перше винищувальне крило з модернізованих США винищувачів F-16 для посилення оборони острова під час напруження між Тайбеєм і Пекіном.

Часті військові навчання Китаю та США у регіоні викликають побоювання щодо конфлікту, спровокованого кризою навколо демократично керованого Тайваню, який Пекін стверджує, що є його територією.

Цай сказав на церемонії на авіабазі в місті Чіай на півдні Тайваню з презентації першої ескадрильї своїх найсучасніших F-16, F-16V, що проект демонструє тверду відданість тайвансько-американському партнерству.

«Я вірю, що доти, доки ми дотримуватимемося цінностей демократії та свободи, буде більше однодумців, які стоятимуть на одному фронті з нами», – сказала вона.

Сполучені Штати не мають офіційних дипломатичних відносин із Тайванем, але є основним міжнародним спонсором острова та постачальником зброї.

Модернізація F-16 вартістю 5,37 мільярдів доларів проводиться виробником Lockheed Martin Corp. та Тайванською корпорацією аерокосмічних розробок (AIDC) та є останнім прикладом військової співпраці між Вашингтоном та Тайбеєм.

Тайвань переобладнав 141 F-16A/B у F-16V, 64 з яких вже були модернізовані, і замовив додаткові 66 нових F-16V, які оснащені новою авіонікою, зброєю та радіолокаційними системами проти китайських ВПС, включаючи J-стелс-винищувач. .

F-16V може нести передові ракети класу “повітря-повітря” компанії Raytheon Technologies Corp., AIM-9X Sidewinder.

Цай зазначив, що із введенням на озброєння більшої кількості F-16V захист Тайваню стане «ще сильнішим».

Тайванські ВПС добре навчені, але набагато менше китайських.

У 2019 році Сполучені Штати схвалили продаж Тайваню винищувачів F-16 за 8 мільярдів доларів – угода, яка надасть ВПС F-16 Island понад 200 літаків, найбільше в Азії.

Китай оголосив про санкції проти Lockheed Martin за продаж зброї Тайваню.