Пішов Девід Стерн – людина, яка змінила НБА

У 77 років помер Девід Стерн, який був госпіталізований протягом двох місяців після перенесеного крововиливу в мозок. Як повідомляє AFP, «легендарний комісар НБА був доставлений до лікарні на Манхеттені в оточенні своєї родини».

Стерн став найвідомішим чиновником Національної баскетбольної асоціації.

Він був людиною, яка повністю змінила імідж, статус і світову популярність НБА після вступу на посаду головного комісара в 1984 році. Потім він зацікавився розвитком баскетболу в Сполучених Штатах, і сьогодні це один з найпопулярніших спортивних чемпіонатів на планеті.
За 30 років його керівництва ліга стала грошовим автоматом, предметом розкоші і шоу, яке транслюється сьогодні майже в 200 країнах.

Стерн перетворив НБА, зосередившись на зірках – і в 1980-х і 1990-х роках світ захоплювався сузір’ям чемпіонів, таких як Джордан, Меджик Джонсон, Ларрі Берд, Чарльз Барклі і іншими.

Під його керівництвом Асоціація стала світовим брендом, зробила ставку на шоу і привернула спонсорів, які наблизили баскетбол до рейтингів і популярності улюбленого американського бейсболу та студентського футболу.

Сім нових команд збагатили лігу своєю появою, і в 1997 році народилася жіноча WNBA – ще один проект, ініціатором якого був Стерн.

«НБА багато чим зобов’язаний Девіду», – сказав його наступник Адам Сільвер, який посів цю посаду 5 років тому.