Новий препарат для лікування COVID-19 удвічі знижує ризик госпіталізації або смерті

За даними Business Insider, таблетка від COVID-19, розроблена американськими фармацевтичними компаніями Merck і Ridgeback, знизила вдвічі ймовірність смерті або госпіталізації від вірусу в ході дослідження, згідно із проміжними результатами.

Компанії заявили, що вони подадуть заявку на екстрений дозвіл Управління з контролю за продуктами і ліками (FDA) «якомога швидше», додавши, що вони передчасно припинили набір добровольців для свого клінічного випробування «через отримані позитивні результати». Вони також будуть запрошувати дозвіл у регулюючих органів по всьому світу.

Якщо це буде дозволено, їх препарат молнупіравір стане першою противірусної таблеткою на ринку, спеціально розробленою для лікування пацієнтів з COVID-19.

У клінічне випробування фази 3 увійшли 775 дорослих пацієнтів з групи ризику, що не були госпіталізовані з COVID-19 від легкого до помірного ступеня тяжкості.

За словами компаній, смертей у пацієнтів, які отримували молнупіравір, не було, в порівнянні з вісьмома смертельними випадками у пацієнтів, які отримували плацебо.

У всіх учасників дослідження був принаймні один фактор ризику, який підвищував ймовірність розвитку важкого розвитку коронавірусу, такий, як ожиріння, хвороба або похилий вік.

Merck і Ridgeback стверджують, що молнупіравір знижує ризик госпіталізації і смерті при всіх супутніх факторах ризику, і що препарат має «постійну ефективність» для всіх варіантів коронавіруса – Delta, Gamma і Mu.