Способи відкрити бізнес в США

Переїзд в Америку – мрія чималої кількості іноземців. Шляхи для її досягнення різні. Але найпростіший на сьогодні – вкластися в підприємство на території Сполучених Штатів. Зрозуміло, способи, що дозволяють відкрити свій бізнес у США, не належать до дешевих. Однак ті, хто має на руках достатній стартовий капітал, можуть вільно одного разу отримати заповітне постійне місце на проживання (ПМП).способи відкрити бізнес в США

ЗМІСТ

  1. Структура американського підприємництва
  2. З чого почати комерційну міграцію
  3. Американські бізнес-можливості для українців
  4. Реєстрація своєї справи в Америці покроково
  5. Вибір сфери впливу

Структура американського підприємництва

Великі інвестори навряд чи потребують зайвих порад, але представникам малої комерції необхідно знати, що до цієї форми діяльності Штати відносять підприємства, які:

  • мають невелику кількість власників;
  • мають команду не більше 500 співробітників;
  • забезпечені власністю в розмірі до 5 млн доларів;
  • приносять до 2 млн доларів прибутку за рік.

Загалом, перш ніж відкрити бізнес в Америці, потрібно встановити масштаб задуму за американськими мірками. Усі підприємницькі суб’єкти країна поділяє на найменші, малі, проміжного типу, великі, найбільші. При цьому:

  • статус найменших мають компанії, де працює 1-24 співробітники;
  • малі об’єкти забезпечені 25-99 робітниками;
  • проміжні мають можливість наймати від 100 до 500 співробітників.

Саме ці три форми вважаються американським законодавством малим підприємництвом.

У фінансовому плані відкриття бізнесу на території цієї країни має супроводжуватися вкладеннями не нижче 500 тис. доларів. Такий старт дозволить відкрити справу в сільських місцевостях, провінційних містах. Для розвитку на базі економічно сильних, великих областей будуть потрібні суми від 1 млн і більше. Відповідно, чим більше інвестиція, тим добріше США до іноземця, котрий здійснив її.

Щодо частки тих чи інших галузей комерції, то в 2018 році понад 35% її займають послуги, близько 12% – будівництво, близько 10% пов’язано з охороною здоров’я. Далі йдуть виробництво, роздрібний продаж, нерухомість. Найменш освоєні області – видобуток, лісове господарство, інформаційні послуги.

З чого почати комерційну міграцію

Ділові люди, які бажають відкрити свій бізнес в США, насамперед мають визначитися з пріоритетами:
  1. Планується покупка готового проекту або справа буде відкриватися в Америці з нуля.
  2. Бажана (доступна) форма власності компанії.
  3. Готовність чесно сплачувати податки в США (розмір, види залежать від форми власності).
  4. Місце локації підприємства: різні регіони надають різні можливості, а також податкові пільги інвесторам.

Розібравшись із задумами, слід підготувати детальний бізнес-план, який обов’язково зажадають імміграційна служба при в’їзді, банк у разі оформлення кредиту.

До слова, позики нерезидентам під підприємництво у Штатах відсутні, проте іноземець може вільно отримати кредит для придбання комерційної нерухомості.

Американські бізнес-можливості для українців

Найбільш доступний, швидкий спосіб долучитися до економіки американців – це стати власником нерухомого майна з фондів держави. Щоправда, якщо нерухомість некомерційна, вид на проживання не отримати.

Вирішивши заснувати свою компанію і підбираючи, який бізнес відкрити в Сполучених Штатах, слід врахувати: високоприбуткові області, пов’язані з нерухомим ринком, транспортним виробництвом, вантажоперевезеннями, туризмом, неабияк переповнені. Братися за ці галузі краще, маючи або блискучий план, або велику професійну кваліфікацію.

Сьогодні експерти прогнозують успіх діловій людині в таких місцевих проектах, як:
  • організація покупок через інтернет;
  • нотаріальні послуги;
  • побутові та професійні консультації;
  • забезпечення догляду за домашніми вихованцями;
  • послуги пошуку доглядальниць, нянь;
  • індивідуальні або групові тренінги;
  • побутовий ремонт, будівництво, реставрація старих речей;
  • автосервіс, екомийки;
  • послуги середнього медперсоналу (передбачає обов’язкову ліцензію).

Якщо є діючий проект на батьківщині, то сушити голову, як відкрити бізнес в США, не варто: найзручніше організувати філію вже наявної організації. Паралельно це буде демонстрацією успішності бізнесмена, наявності у нього грошей, результативної діяльності.

Важлива деталь: інвестицією американська сторона визнає не тільки гроші, але й нерухомість, інвентар, інструментарій, інші матеріальні або інтелектуальні активи. Крім того, не всі форми власності дозволені іноземцям. Те, що дозволено діловому американцю, може бути заборонено іноземному підприємцю. Є обставини, за яких іноземному власнику підприємства заборонено значитися там співробітником.

Реєстрація своєї справи в Америці

Офіційна реєстрація свого проекту в Америці вимагає уважності, акуратності, прозорості.

Процедура складається з обов’язкових кроків:
  1. Перший етап – отримання бізнес-візи ЕВ-5. Видається виключно бізнесменам, без підприємницької діяльності отримати її неможливо. Альтернативою є запрошення від компаньйонів, що забезпечує ділову візу В1/В2. В’їхавши спочатку за нею, можна переоформити візу на потрібний підвид після отримання дозволу на ведення задуманої діяльності.
  2. Наступний етап – придбання, оренда робочого приміщення. Орендна плата коливається від 1 тис. до 5 тис. доларів, виходячи з того, де розташована орендована нерухомість, для чого призначена, яка за площею. Без паперів, що підтверджують наявність приміщення для роботи (оренди, власності) зареєструвати компанію у американців не можна.
  3. Закони США зобов’язують власників будь-яких підприємств страхувати свою справу від збиткових ризиків або форс-мажорів. Тому слід бути готовим віддати за страховку близько 5 тис. доларів.
  4. Укомплектування підприємства працівниками відповідно до законів місцевого управління. Імміграційні служби дуже схвально ставляться до іноземців, які створюють нові робочі місця для американців.
  5. Залучення до відкриття бізнес-проекту юриста. Осягнути своїми силами, без участі фахівця законодавство Америки щодо реалізації комерційних проектів неймовірно важко. Для іноземних громадян передбачені більш жорсткі правила, ніж для місцевих американців.
  6. Завершальний крок – сплата спецмита (близько 1 тис. доларів) і реєстрація справи.

Установча документація в США легалізується останньою, коли вже орендовано місце для розгортання діяльності, зараховані співробітники. Реєстрація проводиться через секретаріат штату, куди подається заява за типовою формою (у кожного регіону своя). Документ повинен містити назву фірми, її юридичну адресу. У разі позитивного розгляду заявки видаються реєстраційний (Certificate of Incorporation) і корпоративний (Corporate Chapter) сертифікати.

Перший день наступного після отримання реєстрації місяця відводиться для збору акціонерів, виборів президента фірми, секретаря, директорів. Доводяться до завершення всі інші установчі документи. Відомості про призначених керівників теж підлягають обліку в секретаря штату, для чого складається список Initial List of Officers, Directors and Resident agent.

Фінальною дією, яка повністю закриває процес реєстрації, є постановка компанії на податковий облік IRS із присвоєнням номера платника податків EIN Number. Після цього цілий рік потрібно буде доводити рентабельність справи. Для цього існують спеціальні перевірки. Якщо вони визнають через рік, що справа успішно працює, власник проекту наділяється правом отримати вид на проживання  (ВНП) у Сполучених Штатах, а через 5 років стати кандидатом на американське громадянство.

Вибір сфери впливу

Американці створили унікальний державний лад: Конституція загальна, але кожен регіон може вирішувати кримінальні, податкові та ділові питання на свій розсуд.

Вибираючи місцевість або тактики заснування компанії на території Штатів, іноземному підприємцю слід детально вивчити законодавство, щоб уникнути неприємних сюрпризів. На особливу увагу заслуговують місцеві податки, у всіх регіонах вони різні.

Наприклад:
  • Техас, Невада, Вашингтон не беруть податки на місцевому рівні;
  • Делаверу доведеться відраховувати додатково 8,84%;
  • Каліфорнія утримує 8,7% прибутку;
  • міська влада Вашингтона (штат Колумбія) забере 9,5%.

Федеральна ж ставка оподаткування одна для всіх.