Імміграція в Норвегії для українців

Імміграція в Норвегію для громадян України та країн СНД складне завдання. Благополучне Скандинавська держава за великим рахунком не потребує припливу іноземців, але шанси є у представників дефіцитних професій, бізнесменів, студентів.

Норвегия фото

У статті розглянемо можливості імміграції в Королівство Норвегії України, дізнаєтеся, які дії потрібно зробити для натуралізації, скільки часу буде потрібно для отримання громадянства.

У чому привабливість?

Основною причиною популярності Норвегії в середовищі бажаючих змінити місце проживання іноземців є високий рівень життя, соціальні гарантії, висока заробітна плата, безкоштовна медицина.

Легально прибули в країну іммігранти мають майже рівні права з місцевими жителями, крім участі у виборах.

Можуть:

  • працювати;
  • вчитися;
  • вести бізнес;
  • відвідувати без віз країни Єврозони;
  • запрошувати членів сім’ї.

Як українцям іммігрувати в Норвегію?

Переїзд в Норвегію неможливий без оформлення довгострокової візи. Візу не відкриють, якщо заявник не зумів чітко обгрунтувати мету візиту (варіанти розглянемо нижче).

Після відкриття візи категорії D на офіційному сайті Директорату у справах іноземців в Норвегії (UDI) потрібно заповнити спеціальну форму із проханням надати тимчасовий вид на проживання — ВНП в Норвегії.

Вартість послуги:
  • запрошені співробітники — 3700 норвезьких крон (NOK) / 388 €;
  • наукові співробітники — 3200 NOK / 336 €;
  • студенти — 3200 NOK / 336 €;
  • члени сім’ї — 5900 NOK / 620 €.

Неповнолітні діти збір не сплачують.

У момент приймання заяви узгоджують час співбесіди, яка проводиться в Посольстві Норвегії в Україні. Після схвалення кандидата приймають документи для оформлення ВНЖ. Дізнатися відповіді на ваші питання та уточнити перелік документів необхідних для отримання візи і ВНП уточнюйте на сайті Посольства Норвегії.

Для еміграції в Норвегію подають оригінали документів з нотаріально завіреним перекладом на англійську або норвезька мова зробленим присяжним перекладачем. Апостиль обов’язковий.

Термін розгляду залежить від мети візиту.

Протягом 180 днів після отримання візи іноземець повинен прибути в Норвегію.

ВНП діє один рік. ID-карту отримують у відділеннях (UDI) за місцем проживання в Норвегії. Якщо є підстава, дозвіл на проживання продовжать. Прохання про продовження подають в Директорат у справах іноземців.

Слідкуйте за термінами і подайте прохання про продовження заздалегідь. Ті, хто не подасть заявку вчасно, змушені будуть виїхати з Норвегії і оформляти в Посольстві Норвегії в рідній країні візу і ВНП заново.

Перелік документів для продовження такий же, як при першому отриманні + підставу для продовження, наприклад, трудовий контракт.

Після трьох років проживання в статусі ВНП подають прохання на присвоєння права постійного проживання (ПМП).

Крім основного списку документів необхідно:
  • довести фінансову спроможність;
  • продемонструвати знання Німецької мови (особи старше 55 років іспит не здають);
  • надати чеки про сплату податків;
  • мати медичну страховку.

Ціна розгляду заявок: для дорослих 2100 NOK – 220 €, безкоштовно для дітей.

Статус ПМЖ видають відразу на п’ять років, щорічне продовження не потрібно. Сім років проживання в статус ПМЖ дозволяє подати заявку на отримання громадянства. Для вступили в шлюб з громадянами Норвегії п’ять років. Отримали громадянство чоловіки іноземці зобов’язані пройти службу в Збройних Силах Норвегії.

Як отримати візу та дозвіл на проживання

Вид на проживання отримують на підставі тривалої візи.

Варіантами обґрунтування мети тривалого візиту може бути:

  1. Запрошення на роботу в Норвегії. Підставою для візи служить підписаний трудовий контракт. Заробітна плата не може бути нижче 50 000 € в рік. Оплата за годину роботи 14,5 €

Іноземцям можуть запропонувати лише ті вакансії, для яких не вдалося знайти бажаючих серед громадян ЄС. Не варто думати, що імміграція в Норвегію можлива тільки для українців мають високу кваліфікацію, є робота і для людей без освіти. Потрібні робочі на фабрики по переробці риби і фермерські господарства.

Бажано знати норвезьку мову хоча б на розмовному рівні. Англійської мови часто не достатньо для спілкування з колегами по роботі. Приступати до роботи можна тільки після отримання ВНЖ.

У Норвегії послуги пов’язані з працевлаштуванням надаються безкоштовно.

  1. Реєстрація бізнесу — припускає:
  • прибуття в Норвегію за візи категорії D;
  • реєстрацію фірми;
  • отримання ліцензії.

Бизнес фото

Плануєте бізнес імміграцію в Норвегію? Запасіться документальним підтвердженням фінансової спроможності (банківська виписка), підготуйте бізнес план з переліком заходів для розвитку проекту.

Мінімальний статутний капітал 13 000 євро. Керуючим може бути призначено лише громадянин Норвегії.

  1. Зарахування на навчання до Внз Норвегії. Крім довідки про надходження для оформлення студентської візи необхідно довести наявність коштів на оплату навчання та проживання.

Кандидатам з України та СНД дозволено брати участь у стипендіальних програмах на рівних умовах з норвежцями.

Студентський Вид на проживання не дозволяє претендувати на право Постійного Проживання в Норвегії, але випускникам Вузів дають можливість жити в країні протягом року для пошуку вакансій та працевлаштування.

  1. Реєстрація шлюбу з громадянами Норвегії найлегший шлях імміграції, але потрібно бути готовим до перевірки щирості відносин. Якщо співробітники імміграційної служби запідозрять, що шлюб фіктивний депортація неминуча. Через п’ять років проживання в шлюбі подають документи на присвоєння громадянства.
  2. Возз’єднання сім’ї. Отримали Посвідку на проживання іноземці можуть запросити близьких родичів у Королівство Норвегія. Необхідно довести наявність постійного доходу, достатнього для утримання сім’ї.
  3. Біженці. Іноземці, які прибули до Норвегії прямим рейсом легально і зуміли довести загрозу життя в країні походження подають заявку на присвоєння статусу біженця і на його підставі отримати ВНЖ.

Перевірка сувора тільки 5% претендентів визнають біженцями. Купівля нерухомості в Норвегії не дозволяє претендувати на отримання Громадянства.

Достоїнства і недоліки переїзду в Норвегію

Імміграція в Норвегію має плюси і мінуси.

Позитивними рисами вважають:

  1. Сприятливу екологічну обстановку.
  2. Відсутність злочинності, корупції, класової нерівності, бюрократизму.
  3. Високий рівень доходів.
  4. Велика частина населення прагне вести здоровий спосіб життя без куріння, надмірного споживання алкоголю і їжі.

До недоліків відносять:

  1. Прогресивну систему оподаткування.
  2. Клімат Норвегії у вихідців з південних країн викликає апатію.
  3. Недостатня різноманітність і дорожнеча продуктів харчування.
  4. Складності з купівлею алкоголю, коштує дорого, і знайти складно.
  5. Проїзд в громадському транспорті, одяг, мобільний зв’язок та інтернет дорогі.
  6. У неділю закриті навіть торгівельні центри.
  7. Мало нічних клубів.

Пропонуємо Вам подивитися відео про плюси і мінуси життя в Норвегії.

Плануючи імміграцію в Норвегії, на всякий випадок ознайомтеся з відгуками мігрантів, які живуть в цій країні.

Підіб’ємо підсумки

Імміграція українців в Норвегію складний процес, але затребувані професіонали можуть отримати вид на проживання, а з часом і громадянство.

Найпростішим способом імміграції вважають вступ в шлюб з громадянином Норвегії. У цьому випадку заявку на громадянство подають після п’яти років перебування у шлюбі.

Випускникам Норвезьких вузів видають на рік спеціальну візу для пошуку вакансій та працевлаштування.