Плюси та мінуси життя у Франції

Франція знаменита своєю неповторною культурою, своєрідною кухнею і, звичайно ж, романтичною атмосферою. З точки зору імміграції вважається однією з найбільш привабливих. Це пояснюється тим, що життя, навіть не дивлячись на кризу, у Франції цілком комфортне.

життя у Франції

Зміст

  1. Співвідношення доходів і витрат
  2. Особливості працевлаштування для іноземців
  3. Система освіти
  4. Пенсійне забезпечення
  5. Податки та їх види
  6. Медичне обслуговування

Співвідношення доходів і витрат

Іноземних громадян країна традиційно привертає гідним рівнем життя, відмінним географічним положенням, безліччю історичних і архітектурних пам’яток, високими доходами, особливим шармом і стилем життя, неповторною атмосферою. Наприклад, середня заробітна плата тут становить приблизно 2,5 тис. євро. Це стосується місцевих жителів.

Іммігранти, в переважній своїй більшості працевлаштовані в низькооплачуваних сферах діяльності, де їм нараховується мінімальна зарплата у Франції – (1,0-1,2 тис. євро). Правда при наявності відповідної спеціальності та великому бажанні, іноземні громадяни можуть розраховувати й на більш високий рівень доходів, десь до середнього по країні показника. Але зробити це часто виявляється дуже складно. Для порівняння, прожитковий мінімум – 1430 – 1620 євро на місяць (перший показник для сільської місцевості, другий для столиці і її околиць). Також слід враховувати, що рівень життя у Франції не скрізь однаковий. Пояснюється різницею рівня зарплат в столиці, центральних районах і на околицях, а також розгоном цін на основні харчі, об’єкти нерухомості та інші фактори. Для порівняння, Париж – один з найдорожчих міст в Європі та світі. Недалеко від нього пішов Лондон.

Важливо враховувати, що рівень доходів тут теж займає провідне положення в державі. Але, наприклад, в селищах і містечках, розташованих поблизу столиці, зарплати нижче, а ось вартість проживання значно менше. Обумовлено більш низькими цінами на житло, продукти, послуги та інше. Тут простежується закономірність – чим далі від серця держави, тим нижче ціни та доступніше житло. Взагалі варто відзначити – ціни в країні досить демократичні. В середньому французи на харчування щомісяця витрачають п’яту частину доходів. Сюди входить і відвідування ресторанів і кафе. Потрібно відзначити, що ціни в місцевих ресторанах не дуже великі. Тому майже половина жителів дозволяють собі відвідувати ресторани, хоча б один раз в тиждень.

З цінами на одяг, справа йде трохи інакше, держава вважається одним із законодавців європейської та світової моди. Тому вартість нових колекцій досить висока. Але з іншого боку, тут регулярно проводяться розпродажі, на яких купують собі одяг більшість місцевих жителів і іноземних туристів. Більш заможні люди, воліють робити покупки в бутиках і торгових будинках.

Якщо не враховувати оплату оренди житла, то щомісяця середній француз витрачає на життя близько 500 євро. Якщо до цього додати оплату житла і комунальні послуги, то середньої зарплати цілком вистачає на нормальне життя. У сім’ях, де працевлаштовані чоловік і дружина є можливість регулярно відкладати певну суму грошей на відпочинок або дорогу покупку.

Особливості працевлаштування для іноземців

В даний час в країні досить високий рівень безробіття. Але разом з тим, тут є сфери діяльності де постійно відчувається дефіцит робочої сили.

Сюди відносяться:
  • готельний бізнес;
  • ресторанна галузь;
  • телекомунікаційні послуги;
  • будівництво.

Крім цього потрібні тут кваліфіковані перекладачі та лінгвісти, в першу чергу стосується англійської мови та східних напрямків. Відчувається брак будівельників і секретарів, особливо хто володіє декількома мовами. Представникам дефіцитних спеціальностей отримати ВНП у Франції значно простіше.

Система освіти

Освітня система в державі досить складна і містить у собі:
  • дошкільне (з 3 до 6 років);
  • початкове до 11 років;
  • середню до повноліття;
  • вищу.

Про отримання повної середньої освіти свідчить диплом бакалавра.

Освіта підрозділяється на обов’язкове і необов’язкове. До першого відноситься початкова і середня. Середню можна отримати в коледжі (обов’язкове) і ліцеї. Протягом 4-х років навчання в коледжі, основний акцент робиться на професійній орієнтації учнів.

Після його закінчення видається диплом та учні можуть продовжити подальше навчання в ліцеї за такими напрямками:
  • загальне;
  • професійне;
  • технічне.

Якщо планується здобуття вищої освіти, то необхідно мати диплом бакалавра, який видають в ліцеї загального напрямку.

В цілому період освіти, включаючи дошкільну стадію становить 15 років – з 3 років до 18 (без урахування вищої).

Пенсійне забезпечення

Французька пенсійна система також вважається найбільш складною з усіх держав Євросоюзу. Для більшості категорій громадян, пенсійний вік настає по досягненню 65 років. Військовослужбовці та шахтарі йдуть на пенсію набагато раніше.

Особливістю пенсійної системи є те, що вона заснована на двох видах відрахувань. Перше в пенсійний фонд, а друге – в накопичувальний. Основна відмінність полягає в тому, що в першому випадку відрахування роблять роботодавці за своїх працівників. У другому фонд (накопичувальний) – внески робляться самостійно в установленому розмірі (16,35%).

Розмір пенсії тут коливається в межах 6 тис – 12 тис євро в рік. Розрахунок суми покладеної пенсії проводиться досить просто, необхідно обчислити середньо арифметичне значення по заробітній платі за останні 11 років і розділити на 2.

Чинне законодавство дозволяє всім іноземцям, які прожили в країні 10 і більше років і мали стабільний, нехай і невеликий прибуток, отримувати пенсію – 800 євро, що є вельми привабливим для багатьох з них, в тому числі й для українців. Хоча цей факт сильно обурює місцеве населення, бо багато французьких пенсіонерів отримують щомісяця лише 500 євро пенсійного забезпечення.

Податки і їх види

Система оподаткування в країні передбачає сплату різних видів податків. Наприклад, здійснюючи операції з нерухомістю або просто володіючи нею, необхідно платити податки. У Франції в 2016 році їх розмір становив 5,81 – за реєстрацію покупки житла, 5% – покупка компанії (або частини її), 20% – ПДВ, прибутковий в діапазоні – 5,5 – 48%, для юросіб – 33,33 %. При цьому, зарплати у Франції в розмірі до 5963 євро податком не обкладається. Крім цього є й інші види зборів, зокрема мільйонери повинні платити податок на власні гроші.

Медичне обслуговування

Медичне обслуговуванняРозглядаючи життя у Франції не можна залишити поза увагою місцеву систему охорони здоров’я. Головним тут вважається лікар-терапевт. Тому, що потрапити до будь-якого фахівця вузького профілю можна тільки по його напрямку. Оснащеність медичних установ знаходиться на високому рівні, побачити як виглядає звичайна лікарня можна на одному з численних відео, а ось кваліфікація більшості лікарів залишає бажати кращого. Тому кваліфіковані медпрацівники тут можуть завжди знайти роботу. Медичні послуги оплачуються коштом страховки.

Розглядаючи плюси та мінуси місцевої системи необхідно враховувати, що невідкладна допомога викликається тільки в екстрених випадках, на будинок лікаря не викликають, ліки в аптеці продаються тільки при наявності рецепта.

Аналізуючи численні відгуки емігрантів, можна зробити такий висновок, попри гарне технічне оснащення, медицина в державі потребує подальшого розвитку. І в першу чергу коштом підвищення кваліфікації місцевих лікарів і залучення висококласних фахівців з-за кордону.

При цьому, за тривалістю життя французи посідають перше місце в Європі та п’яте в світі, з показником – 81 рік.

В цілому життя у Французькій Республіці, очима українських туристів виглядає цілком буденно і нудно. У будні – робота, у вихідні виїзд за місто або похід в ресторан, театр. У селі воно ще більш розмірене та одноманітна. Але окремо варто зупинитися на їх відношенні до їжі та до процесу харчування. Це у них зведено в ранг культу.