Громадянство Кіпру – отримання кіпрського громадянства для українців

Це місце у більшості українців асоціюється з пальмами, морем і нескінченним блаженством, але після того, як невелика країна стала членом Євросоюзу, вона стала досить перспективною для імміграції.

Заможні люди знають, як отримати бажане громадянство сонячного Кіпру, вони з успіхом користуються своїми секретами. Тут немає особливих таємниць, просто влада вітає інвестиції в економіку і всього за пару мільйонів євро вже через пару місяців кіпрське громадянство забезпечено. Не маючи таких коштів, доводиться витратити свій час, поки бажаний документ опиниться в руках.

громадянство Кіпру для українців

Зміст

  1. Як потрапити на острів?
  2. Тимчасовий вид на проживання з правом на роботу
  3. Pink Slip (гостьова віза)
  4. Постійне проживання і ПМП: оптимальний вибір жителів України
  5. Купівля нерухомості для ПМП
  6. Як стати повноцінним членом суспільства з рівними правами?
  7. Переваги сімейного стану
  8. Висунуті вимоги до «натуралізації»
  9. Економічне громадянство – результат фінансових вливань в економіку

Як потрапити на острів?

У посольстві оформляється національна віза в залежності від мети візиту або використовується вже наявна шенгенська. Однак гостьова або туристична віза не підходить, якщо є потреба в неодноразовому в’їзді / виїзді або довгому проживанні.

Pink Slip або вид на проживання дозволить перебувати тут протягом одного року, а ось офіційно заробляють гроші тільки з робочим ВНП на Кіпрі. В інших випадках оформляють гостьовий ВНП або студентський. Великими повноваженнями володіє ПМП, буде дозволено безперешкодно залишати країну і в разі потреби повертатися без зайвої тяганини, тобто потреби у візі більше немає. Єдина умова – обмеження в термінах самих візитів, обов’язково приїхати хоча б раз за два роки.

Але краще за все, звичайно, громадянство, тому що це не тільки соціальний захист державою, а й безвізовий режим з іншими державами, а також вихід бізнесу на нові рівні. До того ж законом дозволено мати подвійне громадянство. Цією обставиною користуються українські бізнесмени, тому що чинний договір між обома державами про порядок оподаткування не допускає подвійного оподаткування, а платити податки на дохід вигідніше за їхніми законами.

ВНП або, кажучи іншими словами, віза тимчасового резидента аналогічно національній буває трьох типів:
  • студентською
  • робочою
  • гостьовою.

Які ж вимоги висувають до тимчасових резидентів, і які дозволені методи використовуються, щоб оформити ВНП, а згодом придбати постійний статус?

Вид на тимчасове проживання з правом на роботу

Робочий ВНП видається на рік, але українцю він дістанеться з величезними труднощами. В першу чергу це особливість трудової політики держави, для якого в пріоритеті робочі місця для своїх співвітчизників. Оформленням займається компанія-роботодавець, причому приступає вона до нього тільки після закінчення 40-денного періоду, якщо пошук працівника всередині країни та серед жителів ЄС не увінчався результатом.

В реальності ж виходить, що на успіх варто розраховувати тільки фахівцям з високою кваліфікацією, заради яких компанія готова боротися. Причому найпростіше добитися роботи на Кіпрі в українській фірмі з іноземним фінансуванням, а ось на рядові посади та вакансії персоналу, що обслуговує, зовсім не варто сподіватися, на них призначають місцевих жителів.

Pink Slip (гостьова віза)

В інших випадках оформляється тимчасовий вид на проживання, що не дає власникові права працювати. Така особливість вимагає підтвердити платоспроможність банківським рахунком або вказати пасивні джерела доходу, а також надати договір оренди, можливо покупки житла. Претендент повинен мати до 15 000 євро на рахунку, а сім’я з трьох осіб близько 50 000 і гарантію банку. На додаток до цього потрібно оформити медичну страховку і підтвердити необхідність в проживанні.

Для відкриття гостьової візи ще на один термін подають документи за місяць до її закінчення. За встановленими правилами за весь час дозволяється виїзд тільки на 3 місяці, а мінімум півроку належить перебувати всередині країни. Вартість першого оформлення становить 140 євро, всі наступні всього 70.

Постійне проживання і ПМП: оптимальний вибір жителів України

На жителів Європейського Союзу і країн третього світу поширюються різні правила отримання ПМП на Кіпрі. Щоб на цілих 5 років забути про візи та консульства, а саме на цей період оформляється ПМП, потрібно підтвердити не тільки відсутність судимості, але присутності пристойного капіталу і власного житла на острові. Вимоги до вартості житла починаються від 300 000.

Є кілька доступних варіантів для держав, до яких відноситься Україна, а саме:
  1. Категорія А. Має на увазі організацію особистого фермерського господарства. Потрібна наявність капіталу від 430 000 і власних сільськогосподарських земель.
  2. Категорія В. Якщо людина готова інвестувати 350 000 в галузь гірничої промисловості, надасть дозвільні папери та доведе, що його діяльність не порушить екологію та економіку.
  3. Категорія С. Якщо людина готова працювати на себе, володіє дозвільними документами від місцевих держслужб і є капітал в наявності, щонайменше 260 000.
  4. Категорія D. Для діячів науки, видається після підтвердження відповідних дипломів і капіталу (як для С). При цьому умова, щоб людина здійснювала свою діяльність не на шкоду місцевим жителям.
  5. Категорія Е. Володіє перевагами робочої візи.
  6. Категорія F. Її вибирають ті люди, хто володіє достатніми для цього засобами. Особливих критеріїв відбору не існує, але за негласним законом потрібно підтвердження доходу від 10 000 за рік. Якщо мається на увазі сім’я з дітьми, то до цієї суми додається по 5 000 на кожного члена. Іноді від людини вимагають підтвердити більший дохід.

Остання в цьому списку частіше всіх вибирається заможними людьми, які вважають це вдалим капіталовкладенням на майбутнє. Додатковими вимогами для цього вважаються наявність: рахунків у внутрішньому банку з балансом понад 30 000, доходів, купленої нерухомості та необхідності в переїзді.

Купівля нерухомості для ПМП

Отримання дозволу на проживання на Кіпрі для українців починається з покупки нерухомості, тому як це обов’язкова вимога. Власність купується житлова або комерційна, але наявність житлової обов’язково. Найголовніше, загальна вартість в результаті має становит 300 000, і перший внесок за неї повинен бути не менше 200 000. У разі нестачі коштів на покупку скористатися кредитом в місцевих банках не можна.

 Володіння житлом і ВНП дозволяє безперешкодно відвідувати республіку, перебувати там без обмежень у часі. Єдині терміни, за якими доведеться стежити, хоча б раз за 2 роки відвідати Кіпр.

Як стати повноцінним членом суспільства з рівними правами?

Способів, як отримати громадянство Кіпру, є кілька:
  1. Якщо один з батьків тут народився і виріс, то у його дитини неодмінне право теж стати підданим нарівні з батьком.
  2. Узаконений шлюб протяжністю понад три роки також дає право, але тільки якщо весь час сім’я проживала разом, не поміняла статус і не була фіктивною.
  3. Постійне проживання протягом семи років в рамках проекту «натуралізація» дає право на зміну тимчасового документа на постійний.
  4. Саме останнє, економічне громадянство. Інвестиції в місцеву економіку відкривають найшвидший шлях.

Зрозуміло, що все написане вище, не єдина умова. Для того щоб стати повноцінним членом суспільства і користуватися всіма привілеями життя в Євросоюзі, доведеться виконати ще індивідуальні додаткові вимоги.

Переваги сімейного стану

Такий спосіб вважається самим легким, навіть не дивлячись на те, що підтвердження доведеться чекати роками. Одночасно з цим потрібно розуміти, що заміжжя / одруження не є гарантією, а тільки лише привід.

Шлюб дозволяється оформити, як на Середземномор’ї, так і в Україні. Якщо є бажання швидко оформити відносини, простіше це зробити в Україні, а потім у відповідних інстанціях підтвердити цей факт вже на території республіки.

Через три роки подають документи, але потрібно підготуватися до того, що процедура займе час. Якщо виявиться, що шлюб був фіктивним, то реально позбутися вже отриманого статусу. Українки, які зважилися вийти заміж за корінних жителів, часто відзначають, що перший час важко звикнути до їх менталітету. На перших порах доводиться бути тільки домогосподаркою, тому що більшість подружжя проти того, щоб жінки працювали.

Це не найкращий варіант, тому що доводиться залежати від різних факторів. Попри це, дівчата вибирають його як реальний і доступний спосіб еміграції.

Висунуті вимоги до «натуралізації»

Якщо протягом останніх 8 років людина прожила в цілому на Кіпрі 7 років, то варто подавати заявку. Тільки потрібно знати, що останній рік необхідно прожити повністю на острові.

Одночасно не треба забувати про існування причин для відмови та навіть позбавлення вже наявного громадянства:
  • судимість (термін 1 рік і більше), після перших п’яти років громадянства;
  • шахрайські дії (наприклад, фіктивний шлюб);
  • сумнівні зв’язки та шпигунська діяльність на ворогів республіки;
  • проживання всередині республіки менше ніж 7 років;
  • відсутність реєстрації в консульстві за даною програмою.

Економічне громадянство – результат фінансових вливань в економіку

Цей спосіб не всім доступний, але саме інвестиції дозволяють досить швидко і без особливих проблем придбати заповітний статус. Для початку потрібно купити нерухомість на загальну суму 500 000 і вище, а потім настає черга фінансових вливань, зате кошти дозволено вкладати в різні галузі. За умови групового інвестування (не менше 5 осіб) вкладаються гроші в тутешню нерухомість. Де знайти спів інвесторів, готових на це витратити особистих 2,5 млн, є проблемою. Для цього існують посередницькі компанії, готові допомогти в їх пошуку і не тільки.

Ще одним зручним варіантом є внесок на суму понад 5 млн на розвиток банківської справи, тобто під цим мається на увазі депозит в місцевому банку. Аналогічна сума інвестується і в інші економічні галузі.

А ось отримати громадянство, займаючись бізнесом на острові, не тільки довгостроковий проект, а й ризикований. По-перше, обов’язковою умовою є надання робочих місць корінному населенню та успішна діяльність на протязі 5 років. По-друге, тільки перші 2 роки виплачені податки не враховуються, а після цього терміну всі виплати державі у вигляді податків та інших держвиплат за рік повинні складати близько 500 000.

Останній варіант – фінансові вливання в держфонди, тут теж є свої правила. Вони стосуються загальної суми та об’єктів фінансування, тобто 2 млн євро необхідно віддати в Фонд Розвитку та Інвестицій, ще 500 тис пожертвувати на потреби Фонду Солідарності та Зайнятості, ще стільки ж віддати Фонду Технологій та Наукових Досліджень. Крім цього подати заявку в консульство тепер дозволено постраждалим особам після подій 2013 року, коли багато власників депозитів постраждали через нововведення. Треба враховувати, що цей спосіб доступний тільки тим, хто в результаті збіднів на 3 мільйони після сплати податку.

Зберігати вкладені кошти необхідно протягом трьох років, потім допускається продаж власності або ануляція депозиту. На громадянство можуть розраховувати особи старше 30 років без судимості, їх дружини, діти (до 28 років).