Великобританія знову видасть сині паспорти

Прихильники Brexit святкують нову перемогу: після виходу Великобританії з ЄС країна знову видасть сині паспорти замість використання «європейського» бордового кольору. Про це сьогодні оголосило британське міністерство внутрішніх справ з посиланням на французьку пресу.

Перші темно-сині паспорти будуть випущені в березні, і з середини десятиліття усі нові британські паспорти будуть в тому ж кольорі.

Міністерство також заявило, що вони також будуть самими «зеленими» паспортами, оскільки викиди вуглецю від їх виробництва зведені до нуля. Також вони будуть найбезпечнішими завдяки використанню інноваційних технологій.

«Вихід з ЄС дав нам унікальну можливість відновити нашу національну ідентичність і прокласти новий шлях в світі», – йдеться в комюніке міністра внутрішніх справ Великобританії Прити Патель. «Повертаючи свій культовий дизайн в синьо-золотих тонах, британський паспорт знову буде пов’язаний із нашою національною приналежністю, і я з нетерпінням чекаю поїздки з ним», додала вона.

Іронія полягає в тому, що виготовлення документів буде доручено французькій групі Gemalto. Тим не менш, вона буде використовувати дані та фотографії своїх британських власників.

AFP відзначає, що, здавалося б, безневинне питання про колір паспортів викликав бурхливі дебати в британському парламенті і соціальних мережах.

У грудні 2017 року тодішній прем’єр-міністр Тереза ​​Мей оголосила про повернення паспорта в колишній колір, назвавши його «ознакою нашої незалежності і суверенітету». Таблоїд Sun, пропагований Brexit, почав кампанію по поверненню синього кольору, використовуваного для паспортів з 1921 року, але занедбаного в 1988 році.

Прем’єр-міністр Шотландії Ніколас Стерджон знущався над «відсталою і вузьколобою нав’язливою ідеєю синіх паспортів».

Квіткові національні емблеми Англії, Північної Ірландії, Шотландії та Уельсу – частин Сполученого Королівства – будуть надруковані в нових паспортах. Мета полягає в тому, щоб підкреслити британську ідентичність.

Ніколас Стерджон, чия національна партія Шотландії отримала 47 з 59 місць у квоті парламенту Великобританії, провів кампанію за другий референдум про незалежність регіону. Вибори в Ірландській Республіці 8 лютого стали історичним проривом для партії Сінн Фейн, яка повинна об’єднати країну з британської провінцією Північної Ірландії, зазначає France Press.