Садір Жапаров – новий президент Киргизстану

“Садір Жапаров на дострокових президентських виборах Киргизстану набрав майже 80% голосів”, – заявила Центральна виборча комісія республіки після обробки 100% бюлетенів.

За точними даними, за Жапарова проголосували 79,23% виборців. Явка склала 39,33%. За даними ЦВК, підсумкові протоколи голосування були отримані з усіх 2,47 тисячі виборчих дільниць.

Підсумки виборів повинні бути офіційно затверджені на засіданні Центральної виборчої комісії. На пост глави держави балотувалося 17 кандидатів. Для перемоги в першому турі одному з претендентів потрібно було більше половини голосів.

Садір Жапаров очолив кабінет міністрів Киргизстану після тижня політичних заворушень в середньоазіатської республіки в жовтні минулого року. Напруженість виникла після того, як опозиція країни відмовилася визнати результати парламентських виборів, і більше 1000 чоловік були вбиті і поранені в ході безладів. В країні було оголошено надзвичайний стан. У підсумку ЦВК країни анулювала результати виборів. Потім президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков заявив, що піде у відставку, як тільки буде відновлено порядок.

10 січня в Киргизстані пройшли дострокові президентські вибори, а також референдум, на якому громадяни обирали форму правління в країні – президентську або парламентську республіку. На референдумі за президентську модель проголосувало трохи більше 80% виборців.