Зеленський назвав переговори з Росією кроком до миру

Президент України Володимир Зеленський вітав чотиристоронні переговори з Росією, Францією та Німеччиною як змістовні та як крок до миру. Про це йдеться у заяві Офісу президента.

“Глава держави України Володимир Зеленський високо оцінює зустріч, її конструктивний характер, а також намір продовжити змістовні переговори протягом двох тижнів у Берліні”, – йдеться у повідомленні.

Учора міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що відповідь США на пропозиції Москви з безпеки не містила “позитивної реакції” на головне питання – нерозширення НАТО на схід та нерозміщення озброєнь, які можуть становити загрозу Росії.

Його реакція була після того, як держсекретар США Ентоні Блінкон і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявили, що продовжуватимуть підтримувати принцип відкритих дверей Альянсу, не роблячи винятків для сусідів Росії.

Раніше на цьому тижні глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель також заявив, що ЄС поки що не вводитиме нових санкцій проти Росії. Він пояснив, що «процес прийняття рішень про санкції складний» і що потрібна спільна згода всіх держав-членів ЄС та союзників перш, ніж будуть реалізовані будь-які нові заходи.

Сполучені Штати також відкинули заклики до негайних економічних санкцій проти Росії, заявивши, що це підірве здатність Заходу стримувати російську агресію проти України.

Великобританія погрожувала Росії санкціями після того, як королівство звинуватило Кремль у спробі поставити в Україні проросійського лідера.