Україна стурбована: “Підконтрольні Росії війська підвищують боєздатність”

“Підконтрольні Росії сили на сході України підвищили свою бойову готовність та провели великомасштабні навчання. Про це повідомила військова розвідка України”, – повідомляє «Рейтер».

Київ та країни НАТО висловили стурбованість тим, що пересування російських військ біля кордонів України може відкрити шлях до різкої військової ескалації. Росія заявляє, що в неї немає таких планів, і звинуватила Україну та США у розпалюванні напруженості.

Підтримувані Росією сили в Донбасі на сході України борються з українськими військами у конфлікті, в якому, за словами Києва, з 2014 року загинуло 14 тисяч осіб.

Росія «підвищує боєздатність російських окупаційних військ на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях», – йдеться у заяві Міноборони з посиланням на Донбас.

У навчаннях, що розпочалися у понеділок, беруть участь мобілізовані бойові резервісти, йдеться у заяві.

У понеділок російське агентство зовнішньої розвідки порівняло нинішню напруженість із переростанням у коротку війну 2008 року, в якій російські війська розгромили війська у сусідній Грузії.

Офіційні особи США заявили Рейтеру, що залишається незрозумілим, чи вирішив президент Росії Володимир Путін, які дії вжити.

Ніхто з офіційних осіб США не сказав, що чекає неминучої атаки, але вони заявили, що російські рухи вказують на кризу у будівництві.

Вони заявили, що Вашингтон сподівається запобігти конфлікту шляхом досягнення міжнародного консенсусу щодо загрози, збільшуючи ймовірність потенційних санкцій, якщо Москва вирішить діяти.

Раніше Кремль заявляв, що американські ЗМІ, які передбачили, що Росія готова атакувати Україну, використовувалися в кампанії дезінформації.

Глава української військової розвідки повідомив Military Times у ці вихідні, що Росія має понад 92 000 військовослужбовців, зібраних навколо кордонів України, і що вона готується до нападу наприкінці січня або початку лютого.