Борис Джонсон піддався критиці за коментарі про Шотландію

“Активісти руху за незалежність Шотландії були обурені коментарем прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, в якому він сказав, що створення парламенту в Единбурзі було «катастрофою»,- повідомляє AFP.

Лідер Шотландської національної партії Нікола Стерджен, перший міністр Шотландії, написала в Твіттері, що «варто згадати ці коментарі прем’єр-міністра в наступний раз, коли торі заявлять, що не становлять загрози для повноважень шотландського парламенту».

«Єдиний спосіб захистити і зміцнити шотландський парламент – це незалежність»,- наполягає вона.

Джонсон сказав депутатам-консерваторам під час вчорашнього онлайн-засідання, що «створення шотландського парламенту було катастрофою на північ від кордону» і було «найбільшою помилкою» колишнього прем’єр-міністра Великобританії Тоні Блера.

Пізніше Даунінг-стріт 10 зазначив у своїй заяві, що Джонсон «завжди підтримував делегування влади, але Тоні Блер не зміг передбачити зростання сепаратистів в Шотландії».

«Делегування прекрасне, але тільки не тоді, коли його використовують сепаратисти і націоналісти для розвалу Великобританії»,- йдеться в заяві.

Перед парламентськими виборами 1997 року Лейбористська партія пообіцяла Шотландії провести референдум про децентралізацію, і цю обіцянку було виконано пізніше в тому ж році, що призвело до створення шотландського парламенту в 1999 році.

Шотландія відкинула незалежність від Великобританії на референдумі в 2014 році. Але тиск з метою повторного опитування шотландців посилилося після того, як Великобританія проголосувала за вихід з Європейського союзу в 2016 році, всупереч думці більшості шотландців.