Починається суд у справі про екстрадицію Джуліана Ассанжа в США

Інформаційно-пропагандистські агентства повідомили, що справа про екстрадицію в США творця WikiLeaks Джуліана Ассанжа починається сьогодні в Лондоні.

Слухання будуть проходити в суді на південному сході британської столиці, пов’язаному підземним тунелем з в’язницею Белмарш, в якій з квітня знаходиться 48-річний Ассанж.

Правозахисники заявили, що справа важлива для майбутнього свободи слова і свободи преси. Слухання проходитиме у два етапи-перше триватиме до п’ятниці, після чого буде оголошено квартальну перерву.

Судовий процес відновиться 18 травня і триватиме три тижні.

У першій частині будуть зачитані звинувачення проти Ассанжа. Австралієць був звинувачений Міністерством юстиції США в 18 злочинах, у тому числі пов’язаних з найбільшим розкриттям секретної інформації в історії США. Ассандж може бути засуджений до позбавлення волі строком до 175 років у разі екстрадиції. Він не визнає себе винним і каже, що в своїх діях продемонстрував зловживання, вчинені військовими Сполучених Штатів.

Захист має намір представити основну частину своїх аргументів у травні.

Лондонський суд не буде виголошувати рішення за звинуваченнями. Він повинен вирішити, чи відповідає запит Вашингтона на екстрадицію з чинним з 2007 року британським законом про екстрадиції. Тобто, чи є підстави для того, щоб творець WikiLeaks був переданий Сполученим Штатам.