МВФ надає Сербії 890 млн. доларів

Міжнародний валютний фонд надає Сербії 627,6 млн. спеціальних прав запозичення (СПЗ), що еквівалентно приблизно 890,22 млн. доларів або 759,71 млн. євро, за словами заступника голови Національного банку Сербії Ани Івкович.

Вона зазначає, що це значна сума, враховуючи, що квота Сербії в МВФ становить всього 0,14%.

За її словами, вчора МВФ розподілив 95,8% від загальної суми асигнувань в розмірі 650 млрд. СДР, які були схвалені Радою директорів Фонду підтримки ліквідності і боротьби держав-членів з пандемією і наслідками коронарної кризи.

«В кінці липня генеральний директор МВФ Крісталіна Георгієва внесла пропозицію про виділення спеціальних прав запозичення на суму до 650 мільярдів доларів, що є дійсно величезною сумою. Рішення було прийнято Радою директорів МВФ в серпні», – пояснив Івкович.

Вона зазначила, що МВФ також дав чіткі вказівки про те, що мета цих асигнувань – задовольнити довгострокові потреби резервів кожної країни, зміцнити довіру споживачів і бізнесу в країнах, де його немає, і зміцнити його там, де він існує, і для підтримки відновлення після наслідків пандемії, особливо в найбільш уразливих країнах.