“Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон зазнав тяжкої поразки у верхній палаті парламенту через запропонований закон, який дозволяє йому порушувати угоду про Brexit з ЄС”,- повідомляє «Рейтер».

Законопроект про внутрішній ринок спрямований на захист торгівлі між чотирма британськими країнами після Brexit. Він включає положення, які, на думку міністрів, необхідні для захисту делікатного статусу Північної Ірландії, як частини Сполученого Королівства, але в той же час порушують міжнародне право «конкретним і обмеженим» чином.

Палата лордів проголосувала за виключення цих положень із законопроекту в результаті серії поразок правлячої Консервативної партії. Уряд не має більшості у верхній палаті, і навіть деякі високопоставлені члени Консервативної партії виступають проти ситуації.

Але британські міністри мають намір спробувати перетворити відхилені параграфи в закон на більш пізньому етапі законодавчого процесу.

Публікація законопроекту в вересні викликала критику і попередження про те, що він завдасть шкоди міжнародній репутації Великобританії.

Багато хто розглядає законопроект, як прийом на переговорах з Брюсселем з метою домогтися поступок. ЄС подав позов проти Великобританії.

Остаточне читання законопроекту має бути погоджено обома палатами, і зазвичай Палата лордів не може назавжди заблокувати законопроект, прийнятий безпосередньо обраної Палатою представників.

Але положення законопроекту можуть виявитися непотрібними, якщо ЄС і Лондон домовляться про те, як забезпечити успішну роботу ірландської кордону.