Борис Джонсон виграв перше голосування по законопроекту спірного Brexit

Спірний законопроект прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, який може змінити частини підписаної Угоди про Brexit, пройшов перший бар’єр в парламенті після того, як депутати в Палаті громад проголосували за нього 77 голосами.

Перемога уряду була очікувана з урахуванням більшості в 80 голосів правлячої Консервативної партії.

З 650 депутатів Палати муніципалітетів 340 проголосували за і 263 проти запропонованого закону.

В ході обговорень перед голосуванням міністри наполягали на тому, що законопроект необхідний для захисту Північної Ірландії і решти Сполученого Королівства, якщо переговори про майбутні торговельні відносини з ЄС зазнають невдачі.

Однак критики, в тому числі видні члени Консервативної партії, попереджали про небезпеку порушення міжнародного права. Очікується, що повстання торі стане більш серйозним на наступних етапах законодавчого процесу, який включає в себе докладний розгляд законопроекту комітетами, голосування в третьому читанні в Палаті громад, а потім буде направлено до Палати лордів, де консерватори не мають більшості.

Тільки якщо законопроект успішно пройде всі етапи, в тому числі в Палаті лордів, він може отримати схвалення королеви і стати законом.