Великобританія шукатиме іноземних працівників через систему балів

Британський уряд заявив, що cnhfyf буде приділяти першорядну увагу залученню висококваліфікованих робітників з усього світу після Brexit за допомогою нової системи нарахування балів.

Згідно з планами уряду, заявленими у вівторок, система покладе край залежності від “дешевої робочої сили з Європи”.

Побоювання з приводу високої імміграції з країн ЄС були одним з головних мотивів для британських виборців голосувати за вихід з Євросоюзу в 2016 році. Уряд взяв на себе зобов’язання скоротити загальну імміграцію до Сполученого Королівства.

Згідно з новою системою, бали будуть нараховуватися за певні навички, кваліфікації, винагороду або професії, а робочі візи будуть надаватися тільки тим, хто набрав необхідну кількість балів. Система набуде чинності 1 січня 2021 року. Відповідно до неї, до громадян ЄС та інших країн буде ставитися однаково.

“Вперше за десятиліття Великобританія буде повністю контролювати, хто приїжджає в країну і як працює імміграційна система», – йдеться в документі, в якому уряд представляє свої плани. Громадяни ЄС не потребують візи для в’їзду до Великобританії в якості відвідувачів на термін до шести місяців.

Згідно з системою отримання робочої візи, заявник повинен буде відповідати трьом обов’язковим критеріям, що дасть в цілому 50 балів. Цими критеріями повинні бути пропозиція про роботу від затвердженого роботодавця, пропозиція про відповідність відповідної кваліфікації та вільне володіння англійською мовою. Додаткові критерії стосуються рівня освіти заявника, нестачі працівників у відповідному секторі та пропонованої йому винагороди. Пізніше очікується введення додаткових критеріїв, таких як вік і професійний досвід. Для отримання робочої візи заявнику необхідно буде заробити не менше 70 балів.

Як повідомляє БТА, Іноземні кваліфіковані працівники повинні будуть отримувати річний оклад не менше 25 600 фунтів стерлінгів.

За повідомленням британського уряду, будуть розроблені спеціальні ініціативи, які стосуватимуться науковців, випускників університетів, працівників охорони здоров’я та працівників сільського господарства. Тим не менш, немає певного шляху до імміграції для некваліфікованих робітників.

За даними Консультативного комітету з міграції, близько 70 відсотків громадян Європейського економічного простору, які прибувають до Великобританії після 2004 року, не будуть відповідати новим критеріям для отримання робочої візи.

У урядовому документі Великобританії говориться, що ” нам потрібно змістити акцент нашої економіки з залежності від дешевої робочої сили з Європи і замість цього зосередитися на інвестиціях і автоматизації. Роботодавцям доведеться адаптуватися”.

Сотні тисяч громадян ЄС в даний час працюють в таких секторах, як сільське господарство, охорона здоров’я та громадське харчування, на відносно низькооплачуваних посадах. Роботодавці з цих секторів попереджають, що при більш жорстких правах на імміграцію їм загрожує нестача робочої сили. Британська асоціація з догляду за домашніми тваринами попередила, що відсутність положень про низькооплачуваних іноземних працівників у пропозиції уряду є «безвідповідальним» і може залишити багатьох людей без нагляду.

Як повідомляє Associated Press, план імміграції повинен бути схвалений британським парламентом, що, ймовірно, пов’язано з тим, що консерватори складають переважну більшість.