Макрон: на території Франції не може бути турецьких законів

Президент Франції Емманюель Макрон вчора заявив, що він покладе край практиці зарубіжних країн, які відправляють імамів і викладачів до Франції, повідомляє Reuters.

За словами Макрона, цей захід спрямований на те, щоб покінчити з ризиком «сепаратизму», повідомляє БТА.

До цих пір президент Франції уникав питань, пов’язаних з мусульманським співтовариством у Франції-найбільшим в Європі, замість цього він зосередився на економічних реформах.

Менш ніж за місяць до місцевих виборів Макрон заявив, що поступово покладе край системі, яка дозволяє Алжиру, Марокко і Туреччині відправляти імамів до Франції, де вони проповідують в мечетях. За його словами, це необхідно для запобігання іноземного впливу і забезпечення дотримання всіх законів.


Президент Франції заявив, що 300 імамів з цих країн відправляються до Франції щороку. Він сказав, що 2020 рік буде останнім, коли їх прибуде так багато.

Макрон сказав, що його уряд попросив мусульманську організацію у Франції знайти рішення, за допомогою яких імами повинні бути підготовлені на французькій території, вільно говорити по-французьки і гарантувати, що вони не будуть поширювати ісламістські погляди.

Емманюель Макрон часто піддається нападам з боку вкрай правого лідера Марін Ле Пен за те, як він здійснює інтеграцію французьких мусульман. Він також сказав, що зупинить практику викладання французьких студентів викладачами, оплачуваними іноземними урядами.

Франція має угоди з дев’ятьма країнами, включаючи Алжир, Марокко, Туніс і Туреччину, відповідно до яких їх уряди можуть направляти викладачів у французькі школи для навчання своєї рідної мови учням з цих країн.

Макрон сказав, що погодився припинити практику з усіма країнами, крім Туреччини.

«Я не дозволю жодній країні, якою б вона не була, розвивати сепаратизм. На території Франції не може бути турецького Закону. Цього не може бути”, – сказав Макрон.