Прем’єр Іспанії пообіцяв заборонити проституцію

“Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес пообіцяв ввести кримінальну відповідальність за проституцію в країні”, – повідомляє BBC.

Виступаючи перед прихильниками в кінці триденного з’їзду його Соціалістичної партії в Валенсії, Санчес наполягав на тому, що подібна практика «поневолює» жінок.

Проституція була декриміналізована в Іспанії в 1995 році, а в 2016 році, за оцінками ООН, секс-індустрія країни коштувала 3,7 мільярда євро.

Дослідження 2009 року показало, що кожен третій іспанська чоловік платить за секс.

В 2011 році ООН визнала Іспанію третім за величиною центром проституції в світі після Таїланду і Пуерто-Ріко.

В даний час проституція в Іспанії не регулюється, і немає покарання для тих, хто пропонує платні сексуальні послуги за власним бажанням, якщо вони не проводяться публічно.

Однак сутенерство або діяльність в якості агента між секс-працівником і потенційним клієнтом є незаконними.

З моменту декриміналізації індустрія процвітає, і, за оцінками, близько 300 000 жінок працюють повіями в Іспанії.

У 2019 партія Санчеса опублікувала в своїй передвиборчій програмі обіцянку заборонити проституцію, що було сприйнято, як крок по залученню більшого числа виборців-жінок.

Програма назвала проституцію «одним з найжорстокіших аспектів фемінізації бідності і однією з найгірших форм насильства щодо жінок».

Однак через два роки після виборів закон так і не був прийнятий.

Прихильники нинішньої системи в Іспанії кажуть, що вона принесла величезні вигоди жінкам, які працюють в сфері торгівлі тілом, і зробила їх життя більш безпечним.

Однак в останні роки виникли серйозні побоювання з приводу того, що жінки можуть бути продані для роботи в секс-індустрії.

У 2017 році іспанська поліція, яка проводила операції по боротьбі з торгівлею людьми, виявила 13 000 жінок, заявивши, що не менше 80% з них зазнали експлуатації проти своєї волі третьою стороною.