Японія схвалила торговельну угоду з США

Верхня палата японського парламенту схвалила торговельну угоду з США, яка вступить в силу з наступного року, повідомляє японський Таймс.

Угода, узгоджена між прем’єр-міністром Сіндзо Абе і президентом Дональдом Трампом в вересні, була перенесена в нижню палату в минулому місяці.

Білий дім заявив, що йому не потрібно консультуватися з Конгресом, що означає, що процедури в обох країнах завершені.

Трамп наполягає на досягненні угоди як способу зменшити величезний торговий дефіцит з Японією і допомогти американським фермерам, які знаходяться в невигідному становищі з боку міжнародних конкурентів після ухвалення рішення про вихід з транстихоокеанський партнерства (TTP).

Японія знизить або усуне мита на сільськогосподарські товари США на суму 7,2 мільярда доларів, включаючи поступове зниження мит на американську яловичину з 38,5% до 9%. Інші американські продукти, такі як свинина, вино і сир, також отримають більший доступ до ринку. В свою чергу, США будуть скасовувати або скорочувати мита на японські промислові товари.

Але угода не передбачає скасування 2,5-процентних мит на японські автомобілі, на яких відчайдушно наполягало Токіо, і Вашингтон погодився зробити це до того, як він вийшов з ТТП. Замість цього дві країни продовжать переговори про автомобільні мита.

Хоча адміністрація Абе запевняє, що японські споживачі отримають вигоду від угоди, опозиція вважає, що Токіо постраждає від цієї угоди.