Британія вперше уклала торгову угоду після Брексіта з Японією

Сполучене Королівство уклало угоду про вільну торгівлю з Японією в рамках першої великої торговельної угоди після Brexit в якості незалежної торгової держави.

Британський уряд заявив, що угода збільшить торгівлю з Японією на 15,2 мільярда британських фунтів (16,5 мільярда євро).

Угода була досягнута сьогодні в відеобесіді між міністром міжнародної торгівлі Ліз Трас і міністром закордонних справ Японії Мотегі Тосиміцу.

«Бізнес в Великобританії виграє від безмитної торгівлі з 99% експорту в Японію»,- йдеться в заяві Міністерства міжнародної торгівлі.

Трас назвала угоду «історичної», додавши, що вона була узгоджена «в рекордні терміни і при складних обставинах».

«Це виходить далеко за рамки існуючої угоди з ЄС, оскільки забезпечує новий прибуток британському бізнесу в наших великих виробничих, харчових і технологічних галузях»,- сказала вона в заяві.

Оголошення було зроблено на тлі того, що переговори між Сполученим Королівством та Європейським союзом погіршилися після того, як в законопроекті про внутрішній ринок Великобританії були озвучені ключові частини угоди про вихід з ЄС в порушення міжнародного права.

Офіційні особи ЄС заявили вчора, що не відмовляться від подачі позову проти Сполученого Королівства.