Зеленський висуває ультиматум Росії за мир на сході України

Президент України Володимир Зеленський поставив сьогодні перед Росією ультиматум по досягненню миру на сході України, передає ДПА.

Угода повинна бути досягнута протягом року, сказав він сьогодні виданню “Хранитель”.

“Уряд може виділити один рік всій угоді. Після цього воно повинно буде виконатися. Довше це неприпустимо”, – сказав він.

Час закінчується, додав Зеленський. Він хоче зосередитися на внутрішніх проблемах.

“Якщо все буде так тривати і далі, ми повинні змінити форму і вибрати іншу стратегію», – сказав Зеленський, не вдаючись у подробиці.

За його словами, крайнім терміном для ультиматуму є грудень, коли виповниться один рік з нормандського саміту, присвяченого Україні і відбувся минулого року в Парижі.

Зеленський повторив, що хоче внести зміни в мирний план, досягнутий в 2015 році в Мінську. Росія відкидає такі пропозиції. Реалізація узгодженого в білоруській столиці плану просувається повільно. Президент України зазначив, що він не хоче використовувати п’ять років, наданих йому українським народом, для роботи в основному над Мінськими домовленостями.

Що стосується зон конфлікту в Донецькій і Луганській областях, глава Української держави заявив: «як тільки там зникнуть люди зі зброєю, стрілянина припиниться. Це важливо”»

Українські урядові сили ведуть боротьбу з підтримуваними Росією сепаратистами в двох самих східних регіонах України з 2014 року. За даними ООН, з тих пір там було вбито близько 13 000 чоловік. Німеччина і Франція, які разом з Росією і Україною беруть участь у Нормандських зустрічах для України, є посередниками.

Зеленський сподівається на новий саміт у цьому форматі у квітні. Він і президент Росії Володимир Путін вже зустрічалися, а також розмовляли кілька разів по телефону.

“Я думаю, він почув те, що я йому сказав. У мене таке відчуття. Сподіваюся, це не помилкове почуття”, – додав Зеленський, цитований БТА.