Колишній глава Пентагону: Китай переміг США в битві за штучний інтелект

“Китай виграв битву за штучний інтелект проти Сполучених Штатів і знаходиться на шляху до світового панування завдяки своїм технологічним досягненням”, – про це газеті Financial Times заявив колишній директор з програмного забезпечення Пентагону Нікола Чайлан.

За оцінками Західної розвідки, Китай, економіка якого є другою за величиною в світі, ймовірно, буде домінувати над багатьма ключовими технологіями, що розвиваються в найближче десятиліття, включаючи штучний інтелект, синтетичну біологію і генетику.

Чайлан, який пішов у відставку на знак протесту проти повільних темпів технологічних перетворень у Збройних силах США, підкреслив, що нездатність відреагувати ставить Сполучені Штати під загрозу.

За його словами, через 15-20 років у Вашингтона не буде конкурентних шансів воювати з Пекіном.

Він сказав, що Китай вже налаштований домінувати у світі в майбутньому, встановивши контроль над усім, від засобів масової інформації до геополітики.

Чалан звинуватив повільне відставання в темпах інновацій, небажання американських компаній, таких як Google, співпрацювати з державою в області штучного інтелекту, а також у великих етичних дебатах з приводу цієї технології.

На відміну від США, він сказав, що китайські компанії зобов’язані працювати з урядом і робити «величезні інвестиції» в технології штучного інтелекту без урахування етичних норм.

Чайлан зазначив, що кіберзахист в США в деяких державних відомствах знаходиться «на рівні дитячого садка».