Папа Римський прийняв відставку французького кардинала

Папа Франциск прийняв рішення про відставку французького католика вищого рангу кардинала Філіпа Барбарена через кілька тижнів після того, як він був виправданий після апеляції за скаргою про приховування сексуального насильства над дітьми, повідомляє БТА.

Про відставку 69-річного кардинала повідомила єпархія архієпископа Ліона. Скандал сколихнув французьку Католицьку Церкву і став предметом драматичного художнього фільму, який отримав нагороду в 2018 році. Барбарен подав у відставку минулого року, коли він був визнаний винним у першій інстанції і отримав шестимісячний умовний термін. Папа тоді відхилив її, виходячи з презумпції невинності, коли апеляційний процес йшов повним ходом.

30 січня цього року Апеляційний суд Ліона постановив, що Барбарен не порушила закон, що вимагає від влади інформування про звинувачення в сексуальному насильстві над дітьми. Незважаючи на виправдувальний вирок, кардинал відразу заявив, що відновить свою відставку.

Ці звинувачення випливають з численних заяв про розбещення малолітніх з боку французького священика (згодом позбавленого духовної гідності), який був наставником скаутської групи в 1980-х роках, задовго до того, як Барбарен став архієпископом Ліона в 2002 році. Сам священик, Бернард Прена, перебуває під слідством у справі, що почалася в січні, з вироком, очікуваним 16 березня. Згідно з французьким джерелом ЗМІ, під час судового процесу він зізнався в серії сексуальних зазіхань на хлопчиків. У 1991 році він був переведений з одного приходу в інший тільки після того, як церковна влада дізналася про його гріхи.