Швейцарія стане першою країною у світі, в якій буде заборонено тестування на тваринах

“Швейцарія проводить референдум з приводу того, щоб стати першою країною, яка повністю заборонить тестування на тваринах з медичною метою”, – повідомляє Reuters.

Голосування відбудеться цієї неділі, 13 лютого. Це стало можливим після того, як активісти за права тварин згуртувалися та отримали достатньо підтримки, щоб організувати громадське опитування у країні, де процвітає фармацевтичний сектор.

Державна статистика показує, що у 2020 році у Швейцарії під час лабораторних випробувань загинуло понад 550 000 тварин. До цього числа входять 400 000 мишей і щурів, близько 4600 собак, 1500 кішок і 1600 коней. Під час та після проведених експериментів постраждали також примати, корови, свині, птиці та риби.

Результат референдуму буде обов’язковим для виконання.

«Не обов’язково проводити експерименти на тваринах. Це жорстоко, і я впевнений, що ми можемо розробити препарати, і без цього», – сказав Ренато Верндлі, лікар із Північно-Східної Швейцарії та один із ініціаторів референдуму.

“Не потрібно експлуатувати тварин для своїх власних егоїстичних цілей”, – категорично заявив він. Верндлі зазначив, що й інші методи діагностики, такі як біочіпи, комп’ютерне моделювання або мікродозування людей, були більш ефективними, ніж випробування на тваринах.

Фармацевтичний сектор попереджає, що такий крок ускладнить розробку нових ліків та змусить компанії та дослідників виїхати за кордон.