Україна не відкличе свого посла з Грузії у відповідь на дії Тбілісі

Україна вважає помилковим рішення Грузії відкликати свого посла з Києва в зв’язку з призначенням колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі головою виконавчого комітету Національної ради реформ України.

“Однак українська влада не піде на симетричний крок”, – заявив сьогодні президент країни Володимир Зеленський.

«Ми не будемо відкликати нашого посла в Україні для будь-яких консультацій, тому що відносини між нашими країнами існують довше, ніж будь-яке керівництво будь-якої країни», – сказав Зеленський журналістам.

“Київ є стратегічним партнером Тбілісі, але призначає «людину, засуджену і розшукувану грузинською судовою системою»,- сказав міністр закордонних справ Давид Залкаліані в своїй заяві раніше сьогодні.

Він підкреслив, що Грузія не має наміру розривати дипломатичні відносини з Україною.

Зеленський прокоментував, що призначення Саакашвілі є внутрішньою справою України. Він нагадав, що Саакашвілі є громадянином України, і висловив упевненість, що у Грузії і України залишаться «прекрасні відносини».

Саакашвілі був президентом Грузії з 2004 по 2013 рік і покинув країну за кілька днів до закінчення його другого терміну. Відразу після цього проти нього було порушено 4 кримінальні справи, по двох з яких вже винесено вирок. Саакашвілі був заочно засуджений, зокрема, до трьох років позбавлення волі у справі про вбивство банківського працівника Сандро Гиргвліані і шести років позбавлення волі у справі про побиття Валерія Гелашвілі, члена парламенту Грузії.