Український ринок праці чекають нелегкі часи

“Ситуація, яка на сьогоднішній день складається в економіці України, а також негативні тенденції на світових ринках цілком реально загрожують вітчизняному ринку праці”,- попереджають у Державній службі зайнятості.

«Зростання курсу долара ускладнює обслуговування державного боргу України, що загрожує економічними проблемами і може привести до погіршення стану ринку праці»,– відзначили в службі зайнятості.

З початку поточного року виробництво скорочувалося майже в усіх секторах економіки. Зростання було зафіксоване лише в будівництві і роздрібній торгівлі. Це вже починає відображатися на зайнятості українців. Так, згідно з даними служби зайнятості, «у другому півріччі 2019 року роботодавці запланували звільнення 126 тисяч працівників». Однак статистика січня-лютого 2020 року вражає ще більше. Планується скорочення в цілому 67 тисяч працівників. Показники демонструють наростання негативних тенденцій.

Керівник Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник розповів, що «ми попереджали уряд про те, що структура економіки не змінюється на краще, промисловість падає. За підсумками 2019 року ми втратили 300 тисяч робочих місць».

На цьому тлі українці і далі будуть активно виїжджати за кордон. При цьому збільшується число молодих людей, які роблять все можливе, щоб залишитися в інших країнах назавжди.

«Навіть українські нелегали, кількість яких точно невідома, не повернуться. Наші сусіди лібералізували трудове законодавство, і більшість з них вже, ймовірно, працевлаштовані офіційно»,– упевнений доктор економічних наук Ігор Бураковський.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що за даними статистики, валовий внутрішній продукт України в січні 2020 року зменшився на 0,5 відсотка.

За даними Держстату, промисловість України в січні 2020 року впала на 5,1 відсотка.