Дилема Німеччини: між «Північним потоком-2» і справою Навального

Німеччина не може відмовитися від «Північного потоку-2», так як це завдасть значної шкоди Європі, яка потребує енергоресурсів. У той же час, як пише The Financial Times, “німецькі політики, усвідомлюючи ризики, хочуть вжити заходів проти Росії у зв’язку з інцидентом з Олексієм Навальним”.

Британське видання зазначає, що німецькі політики підтримують канцлера Німеччини Ангелу Меркель, яка вже заявила, що «Північний потік – 2» – надзвичайно економічний проект, який повинен бути реалізований.

Попит на газ в ЄС зростає, оскільки внутрішні запаси палива Товариства виснажуються.

Йдеться також про нанесення значної шкоди європейським інвесторам у разі відмови в підтримці проекту. Половина витрат на будівництво трубопроводу надходить від європейських інвесторів, таких як брітан0-голландська компанія Royal Dutch Shell, австрійська OMV і французька Engie. За повідомленням газети, уряду Німеччини, можливо, доведеться виплатити мільярди доларів компенсації, якщо він заблокує «Північний потік – 2».

За словами Кірстен Вестфаль, аналітика Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки, Берлін прагне уникати дій, які підривають правову основу для великих інвестицій в енергетику. «На відміну від інших країн, у Німеччині немає національного енергетичного лідера, і тому поставки енергії повністю залежать від приватних компаній», – пояснює вона. «Цим компаніям потрібна міцна нормативно-правова база, і Берлін це знає»,- додала Вестфаль.

Раніше уряд Німеччини пропонував не пов’язувати справу Навального і будівництво трубопроводу. Після того, як німецькі військові токсикологи повідомили, що Навального, за їхньою інформацією, отруїли речовиною групи «Новачок», тон висловлювань дещо змінився.

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас на початку вересня висловив надію, що Москва «не змусить Берлін змінити свою позицію». Це було сприйнято ЗМІ і спостерігачами, як загроза припинення проекту.

При цьому сама Меркель після інциденту з Навальний утрималася від особистих коментарів з цього приводу, а інформаційне агентство DPA з посиланням на свої джерела заявило, що канцлер не готова пов’язувати ці два питання.