ООН: немає можливості змусити Китай надати додаткову інформацію про походження COVID-19

“Високопоставлений чиновник Всесвітньої організації охорони здоров’я заявив сьогодні, що Китай не можна змушувати розкривати більше інформації про походження COVID-19. Він додав, що спеціалізоване агентство ООН запропонує дослідження, які піднімуть уявлення про те, як з’явився вірус, «на новий рівень», – повідомляє Reuters.

Під тиском журналіста, який запитав, як ВООЗ «змусить» Китай бути більш відкритим, Майк Райан, директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій, заявив на прес-конференції, що в організації немає влади змусити кого-небудь зробити це. «Ми сподіваємося на співпрацю, внесок і підтримку всіх наших держав-членів в цих зусиллях».

“Є конкуруючі теорії: вірус передався людям від тварин, можливо, від кажанів, або що він був випущений з лабораторії в китайському місті Ухань”, – зазначає агентство. Члени групи ВООЗ, які відвідали Китай на початку цього року в пошуках походження COVID-19, заявили, що у них немає доступу до всіх даних, що підігріває продовження дебатів про прозорість інформації з Китаю в цій справі.