Україна і Росія відновлюють гру в звинувачення, оскільки мирний процес зіткнувся з перешкодами

Агентство «Рейтер» повідомляє, що президент України Володимир Зеленський в четвер звинуватив Росію в перенесенні саміту, націленого на врегулювання конфлікту між Києвом і проросійськими сепаратистами на сході України, але Москва заявила, що Києву необхідно спочатку вивести свої війська.
«Україна, Франція та Німеччина планували провести зустріч групи, відомої як« Нормандська четвірка », націлену на розв’язаня п’ятирічного конфлікту, ще минулого місяця, але Росія відхилила цю пропозицію», – повідомив Зеленський журналістам.
«Ми готові зустрітися будь-якого дня», – сказав він.
У Білорусі українські, російські та сепаратистські переговорники домовилися минулого місяця, що Київ надасть території, контрольованій сепаратистами, особливий статус і проведе там місцеві вибори, що викликало протести в українців, які звинуватили Зеленського в поступці Москві.
Відповідно до угоди, сепаратисти і українські війська повинні були відійти від лінії фронту. Але виведення військ, спочатку намічене на 7 жовтня, поки не сталося, тому що Україна звинуватила сепаратистів в обстрілі своїх позицій і заявила, що вона піде тільки після тижня поспіль повного дотримання режиму припинення вогню.
У четвер Зеленський заявив журналістам, що хоче, щоб Росія гарантувала, що сепаратисти відступлять. Москва, в свою чергу, заявила, що виведення військ є передумовою для нового саміту «Нормандське четвірки».
«Україна ще не приступила до практичної реалізації угод … про виведення військ в Золотому і Петровському»,- заявив в четвер журналістам помічник Кремля Юрій Ушаков, посилаючись на місця, де українські урядові сили і сепаратисти повинні були відійти від лінії фронту. «Ми сподіваємося, що процес почнеться, і потім ми обговоримо терміни проведення саміту «Нормандської четвірки ».
Однак, за словами Зеленського, якщо саміт «Нормандське четвірки» не відбудеться, Київ шукатиме інші шляхи врегулювання конфлікту.
«В такому випадку … ми перестанемо йти цим шляхом і будемо шукати інші варіанти», – сказав він журналістам.
Зеленський не уточнив, чи означає це спробу взагалі обійти Росію.